Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Podpora chránených pracovísk už nebude automatická, posúdi ju výbor

Branislav Ondruš Foto: TASR/Martin Baumann

Richterov štátny tajomník Branislav Ondruš zdôraznil, že nie je možné, aby existovala povinnosť štátu dať automaticky dotáciu komukoľvek, kto sa rozhodne chránenú dielňu či pracovisko zriadiť.

Bratislava 11. januára (TASR) - Rezort práce chce do systému podpory chránených dielní a pracovísk zaviesť poriadok, a tak navrhuje zrušenie automatického prideľovania príspevkov na ich vznik. Po novom, od mája tohto roka, by tak mal podporu posudzovať výbor zriadený pri každom úrade práce.

"Viacerí totiž zneužili pozíciu obligatórnosti, právnej nárokovateľnosti príspevku. Následne nechali pracovisko v červených číslach, nedoplatky zamestnancom a vytvárali si novú dielňu," vysvetlil dnes pre médiá minister práce Ján Richter (Smer-SD). Podľa neho je teda na mieste, aby bola každá žiadosť samostatne posúdená.

Richterov štátny tajomník Branislav Ondruš (Smer-SD) zdôraznil, že nie je možné, aby existovala povinnosť štátu dať automaticky dotáciu komukoľvek, kto sa rozhodne chránenú dielňu či pracovisko zriadiť. "Predmetom hodnotenia má byť, či je žiadateľ dobre pripravený, či má jasnú predstavu, ako má chránená dielňa fungovať," podotkol.

Ak teda žiadateľ prejde posúdením výboru, získa nárok na príspevok. Ten sa bude diferencovať podľa regiónov. Po zmene zákona bude v tomto roku najnižšia podpora tradične v Bratislave (4228,96 eura) a najvyššia v krajoch s nadpriemernou nezamestnanosťou (5497,65 eura). Celkovo má byť v roku 2013 podporených 1926 pracovných miest v objeme 9,50 milióna eur.

Ondruš upozornil, že následné príspevky na udržanie fungovania dielne či pracoviska už nebudú predmetom posudzovania. "Akonáhle vznikne, tak jej prevádzkovateľ už bude mať zákonnú záruku, že kým chránená dielňa bude existovať, štát mu bude poskytovať príspevok na jej prevádzkovanie," dodal.