Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Chrysler bude opravovať 1,56 milióna svojich džípov

Ilustračné foto FOTO TASR/AP

Majiteľom džípov už oznámil, že onedlho začne zvyšovať bezpečnosť nádrží na ich autách.

Detroit 20. januára (TASR) - Americká vláda končí vyšetrovanie spoľahlivosti palivových nádrží starých modelov džípov, ktoré môžu prasknúť a spôsobiť požiar vozidla po náraze zozadu. AP informuje, že úrad pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA v piatok uviedol, že nemá námietky proti plánu Chrysler Group zvolať do servisov 1,56 milióna vozidiel modelov Grand Cherokee z rokov 1993 až 2004, a Liberty SUV z rokov 2002 až 2007 a zabezpečiť ich nádrže.

Vlani v júni žiadal úrad NHTSA prekontrolovať a prípadne opraviť až 2,7 milióna vozidiel oboch modelov, čo výrobca odmietol. Skupina Chrysler bola v Spojených štátoch po dvoch rokoch prvým výrobcom, ktorý sa odmietol podriadiť požiadavke úradu.

Chrysler pôvodne namietal, že prasknutie palivovej nádrže po náraze zozadu je porovnateľné s výskytom tohto javu u vozidiel iných výrobcov.

Chrysler teraz však už majiteľom džípov oznámil, že onedlho začne zvyšovať bezpečnosť nádrží na ich autách.

Clarence Ditlow, šéf washingtonského stredisko pre bezpečnosť automobilov CAS, ktoré o kontrolu spoľahlivosti oboch modelov džípov NHTSA požiadalo, však v piatok povedal, že dohodu úradu s výrobcom pokladá za tragickú, keď dochádza k výbuchom nádrží po náraze zozadu. Podľa neho výrobca navrhol podvodné riešenie problému.