Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Chudoba v Argentíne vzrástla na najvyššiu úroveň za 20 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

V decembri spustila vláda rozsiahle ekonomické reformy, medzi nimi 54-percentnú devalváciu pesa oproti americkému doláru.

Buenos Aires 19. februára (TASR) - Miera chudoby v Argentíne dosiahla na začiatku tohto roka takmer 58 %, čo predstavuje najvyššiu úroveň za minimálne 20 rokov. Poukázala na to správa Argentínskej katolíckej univerzity (UCA). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Podľa správy UCA dosiahla miera chudoby v Argentíne v januári 57,4 %. V závere minulého roka pritom dosahovala 49,5 %. Pod prudké zvýšenie chudoby sa podpísalo rozhodnutie nového prezidenta Javiera Mileia devalvovať argentínske peso. Nasledoval prudký rast cien a s ním aj rast počtu ľudí, ktorí sa prepadli pod hranicu chudoby.

Milei zvíťazil v novembrových prezidentských voľbách aj vďaka sľubom, že ukončí "desaťročia bezuzdných štátnych výdavkov a zastaví úpadok Argentíny". K hlavným sľubom patrilo riešenie hyperinflácie. Tá medzitým dosiahla už viac než 250 %, čo je najvyššia miera inflácie od apríla 1991.

V decembri spustila vláda rozsiahle ekonomické reformy, medzi nimi 54-percentnú devalváciu pesa oproti americkému doláru. To sa však odrazilo na prudkom raste cien a ďalšom prepade životnej úrovne. Navyše finančnú situáciu obyvateľstva ešte zhoršilo zrušenie dotácií na energie a dopravu.