Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Chystáte sa brať hypotéku? Poradíme vám, na čo myslieť

Foto: pixabay.com

Uvažujete nad kúpou nehnuteľnosti a chystáte sa ju financovať hypotékou?

Bratislava 3. októbra (OTS) - Ešte predtým, ako pôjdete do banky, by ste si mali ujasniť pár dôležitých vecí. Prinášame vám niekoľko praktických tipov, na čo všetko myslieť a ktoré faktory nepodceňovať.

Základom je porovnanie bánk

Nie je žiadnym tajomstvom, že v dnešnej dobe sú hypotéky o poznanie drahšie ako pred rokom alebo dvoma. Starostlivo si preto porovnajte ponuky od viacerých bánk. Aj malé rozdiely v percentách sa totiž z dlhodobého hľadiska vedia pretaviť do úspory na úrovni tisícok eur.

Ako si čo najjednoduchšie porovnať ponuky bánk?

Ak chcete, môžete osobne zavítať do každej banky vo vašom okolí a popýtať sa pracovníkov, za akých podmienok by vám vedeli poskytnúť úver. Táto cesta je však veľmi zdĺhavá a vyčerpávajúca.

Najjednoduchším spôsobom, ako si dnes v rýchlosti porovnať ponuky všetkých známych bánk, je využiť online porovnávače – napríklad Hyperfinancie.sk. Na portáli stačí vyplniť niekoľko základných údajov a do 2 hodín sa s vami spojí hypotekárny špecialista, ktorý vám predstaví jednotlivé ponuky a odporučí vám tú najvýhodnejšiu na základe vašich požiadaviek a predstáv.

Častá chyba, na ktorú si dávajte pozor

Mnohí záujemcovia o hypotekárny úver si pri porovnávaní ponúk jednotlivých bánk všímajú len úrokovú sadzbu. Oveľa väčšiu výpovednú hodnotu však má údaj RPMN – ročná percentuálna miera nákladov. Okrem úrokov v sebe zahŕňa aj náklady na poistenie, prípadne iné výdavky spojené s hypotékou.

Môže sa stať, že jedna banka vám poskytne nižšiu úrokovú sadzbu, ale bude od vás vyžadovať platenie drahej poistky. V konečnom dôsledku tak možno budete platiť viac ako v banke, ktorá má o trochu vyššiu úrokovú sadzbu a menšie dodatočné náklady. Preto sa primárne vždy pozerajte práve na RPMN.

Poplatky spojené s hypotékou

Keď si budete brať hypotéku, okrem samotných splátok so započítanými úrokmi na vás čakajú aj ďalšie náklady. Pripravte sa, že mnohé banky majú poplatok za poskytnutie úveru, ktorý môže byť vo výške až 1,9 % z celkovej sumy. Zaplatiť tiež musíte znalecký posudok a poistenie založenej nehnuteľnosti.

Naša rada: Mnohé banky ponúkajú aj poistenie schopnosti splácania úveru. Zvyčajne je cenovo dostupné a budete môcť vďaka nemu pokojne spávať. Ak by ste totiž prišli o prácu alebo by sa vám stal nejaký úraz a nemali by ste na splácanie hypotéky, nemusíte sa obávať, že sa ľahko dostanete do veľkých dlhov.

V akej výške vám banka poskytne hypotéku?

Skôr, než začnete hľadať svoj vysnívaný byt alebo dom, si nechajte v banke vyčísliť maximálnu výšku hypotéky, akú by vám vedela teoreticky poskytnúť. Budete tak presne vedieť, s akým rozpočtom môžete počítať.

Naša rada: Ak konkrétna banka, v ktorej budete žiadať o hypotéku, vydáva úverový certifikát, nechajte si ho vypracovať. Tento dokument má platnosť 3 mesiace a predstavuje garanciu, že banka vám bude ochotná poskytnúť hypotéku v konkrétnej uvedenej výške.

Vlastné zdroje sú nevyhnutnosť

V dnešnej dobe banky ponúkajú hypotekárne úvery v maximálnej výške 80 % hodnoty nehnuteľnosti, vo výnimočných prípadoch 90 %. Nezabúdajte však na to, že banka neberie do úvahy predajnú cenu bytu alebo domu, ale jeho hodnotu určenú znalcom.

Pokiaľ sa teda chystáte brať hypotéku, pripravte sa na to, že približne 20 % kúpnej ceny nehnuteľnosti budete musieť zafinancovať z vlastných zdrojov. Ak nemáte dostatočne vysoké úspory, potenciálne viete skombinovať hypotekárny úver so spotrebnou pôžičkou.

Výška príjmu a iné záväzky

Pri výpočte maximálnej výšky hypotéky berie banka do úvahy vaše príjmy a záväzky v podobe iných pôžičiek, ktoré už splácate. Ak ste zamestnanec, výšku príjmu si spravidla automaticky vyžiada od Sociálnej poisťovne. V prípade, že pracujete ako SZČO, je situácia o niečo komplikovanejšia. Banke musíte poskytnúť vaše daňové priznanie a potvrdenie z daňového úradu, že nemáte nedoplatky na daniach.

K živnostníkom pristupujú banky kritickejšie ako k zamestnancom na trvalý pracovný pomer. Ak ste SZČO, pripravte sa na to, že banka vám pravdepodobne poskytne hypotéku v menšej maximálnej výške ako keby ste boli štandardný zamestnanec s rovnakými príjmami.