Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Či Rijád udrží stabilné dodávky ropy, to sa ukáže až o pár týždňov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Rijád uviedol, že produkciu dostane na pôvodnú úroveň do dvoch až troch týždňov. V priebehu opráv zatiaľ trhy zásobuje ropou zo zásob, ktoré má priamo v Saudskej Arábii, ale aj v zahraničí.

Londýn 19. septembra (TASR) - Či bude Saudská Arábia schopná zabrániť výpadkom dodávok ropy na svetové trhy, to sa ukáže až za niekoľko týždňov. V súčasnosti totiž podľa obchodníkov a analytikov dokáže výpadok produkcie v dôsledku víkendových útokov na jej ropné zariadenia vykryť zo zásob, čo maskuje skutočný rozsah škôd.

Rijád uviedol, že produkciu dostane na pôvodnú úroveň do dvoch až troch týždňov. V priebehu opráv zatiaľ trhy zásobuje ropou zo zásob, ktoré má priamo v Saudskej Arábii, ale aj v zahraničí. Podľa posledných odhadov dosiahli saudské zásoby v júli približne 180 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov).

Časť obchodníkov a analytikov je však skeptická, čo sa týka termínu návratu produkcie na pôvodnú úroveň. Navyše, neistotu zvyšuje aj nízka transparentnosť v oblasti zásob.

Podľa Garyho Rossa, zakladateľa spoločnosti Black Gold Investors, je dosť možné, že Saudská Arábia je "prehnane optimistická," čo sa týka odhadu návratu produkcie na pôvodnú úroveň.

Otázky sa množia aj nad rýchlosťou čerpania zásob. Podľa odhadov analytickej firmy Kayrros klesli domáce zásoby ropy Saudskej Arábie len za jeden deň 16. septembra takmer o 10 miliónov barelov. Zo 76,4 milióna barelov 15. septembra sa znížili na 66,5 milióna barelov.