Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Za čiernu prácu majú byť od novembra vyššie pokuty

Minister spravodlivosti Tomáš Borec. Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Podľa ministra Tomáša Borca (nominant Smeru-SD) ide o prvé z časti opatrení, ktoré jeho rezort pripravuje.

Bratislava 20. júna (TASR) - Pokuty za nelegálne zamestnávania sa majú od novembra zvýšiť. Vyplýva to z novely zákona o inšpekcii práce a nelegálnej práci, o ktorej diskutujú poslanci Národnej rady SR na úvod tretieho rokovacieho dňa 21. schôdze s tým, že pokuta za nelegálne zamestnávanie dvoch a viacerých ľudí súčasne by mala predstavovať najmenej 5000 eur. V súčasnosti platí interval pokút od bez ohľadu na počet nelegálne zamestnaných od 2000 do 200 000 eur.

Podľa právnej normy má byť závažným porušením predpisov presiahnutie rozsahu pracovného času pri práci na dohodu vykonávanej mimo pracovného pomeru viac ako o desať percent. "Cieľom návrhu zákona je podporiť zamestnanosť zabezpečovanú formou pracovnoprávnych vzťahov tým, že výkon inšpekcie práce sa bude zameriavať najmä na dozor a poradenstvo v pracovnoprávnych vzťahoch," zdôvodnil rezort práce v dôvodovej správe.

Na rad sa dnes dostane aj vládny návrh novely Exekučného poriadku, ktorý počíta so sprísnením pravidiel pre exekútorov. Právnou normou, ktorú vypracovalo ministerstvo spravodlivosti, sa okrem iného zavedú výberové konania na miesta exekútorov podobne, ako je to u sudcov.

Podľa ministra Tomáša Borca (nominant Smeru-SD) ide o prvé z časti opatrení, ktoré jeho rezort pripravuje. "Touto novelou riešime štyri základné oblasti. Zavádzame výberové konania na pozíciu exekútorov. Riešime otázku ich nedostatočného disciplinárneho postihu, nakladania s finančnými prostriedkami a sprísňujeme kontrolu výkonu ich činnosti," vysvetlil. Novela podľa jeho slov rieši väčšinu akútnych problémov, ktoré vzišli z praxe. "Je to pomerne zásah do čierneho," zdôraznil.

Definitívne by sa dnes malo rozhodnúť aj o zrušení Protidrogového fondu. Ten je v likvidácii, ktorú ale nie je možné ukončiť a žiadalo by sa konkurzné konanie. To však podľa súčasného zákona nie je možné. Problém má vyriešiť novela zákona.

Popoludní bude nasledovať pravidelná štvrtková Hodina otázok. Premiér Robert Fico (Smer-SD) bude v rámci svojej pätnásťminútovky odpovedať na otázku Antonína Cicoňa (Smer-SD), ktorého zaujíma, ako postupuje reorganizácia štátnej správy ESO v súvislosti s návrhom zákona o miestnej štátnej správe. Ladislav Kamenický (Smer-SD) chce zase vedieť, aké boli témy rokovania predsedu vlády so šéfom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom.

Novela o inšpekcii práce prinesie viac byrokracie, tvrdí Brocka
Novela zákona o inšpekcii práce, ktorú pripravil rezort práce, podľa opozičného poslanca NR SR za KDH Júliusa Brocku zhorší podnikateľské prostredie a prinesie viac byrokracie. Poslanec preto navrhol cez procedurálny návrh stiahnuť tento zákon z rokovania parlamentu.

Právnej norme vyčítal napríklad zvyšovanie pokút za nelegálnu prácu. "Zvyšovanie pokút dnes, v ťažkej ekonomickej kríze po tom, ako sa výrazne zhoršili podmienky na vytváranie pracovných, to nie je dobrý nápad," argumentoval Brocka v Národnej rade (NR) SR v rozprave k tomuto bodu programu.

Dolná hranica pokút sa podľa jeho slov zvýši zo súčasných 2000 eur na 5000 eur a zákon by mal nadobudnúť účinnosť už od novembra tohto roka. "Aby ste už na Vianoce vyrubili viac pokút?" pýtal sa Brocka. Keď už teda ministerstvo nechce stiahnuť zákon z rokovania parlamentu, mohlo by podľa neho aspoň odsunúť účinnosť po novom roku. "Snáď potom bude lepšie," konštatoval opozičný poslanec.

K jeho kritike sa pridal aj ďalší člen opozície, poslanec za SaS a bývalý minister práce Jozef Mihál. "Táto novela si žiadnu pochvalu nezaslúži, len a len kritiku," vyhlásil. Nenašiel v nej žiaden bod, ktorým by sa mala zlepšiť zamestnanosť. "Toto je ďalší z radu zákonov, ktorý sťažuje podnikateľské prostredie na Slovensku," doplnil Mihál.

Poslanec z vládneho Smeru-SD Zoltán Daniš však kolegom z opozície oponoval. Tento zákon podporuje a boj proti nelegálnej práci je podľa jeho slov cesta, ktorou musí vláda ísť. A je to jej povinnosť voči slušným zamestnávateľom. "Tých 5000 eur pre zamestnávateľa vôbec nie je veľa," zareagoval Daniš na navrhovanú zvýšenú hranicu pokút.

Novelu zákona o inšpekcii práce predstavil poslancom minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD), keďže šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD) je v súčasnosti práceneschopný po nedávnej autonehode.