Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Čilská firma Codelco chce zdvojnásobiť ťažbu lítia v púšti Atacama

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Čile je druhým najväčším producentom lítia na svete.

Santiago de Chile 28. decembra (TASR) – Čilská štátna spoločnosť Codelco, najväčší producent medi na svete, vytvorí dlhodobé partnerstvo so súkromným ťažobným gigantom SQM s cieľom takmer zdvojnásobiť ťažbu lítia v púšti Atacama. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Vďaka spolupráci sa bude v rokoch 2025 až 2060 v púšti ťažiť 300.000 ton lítia ročne, oznámila vo štvrtok spoločnosť Codelco. V roku 2022 tam spoločnosť SQM vyťažila 168.000 kovu, ktorý je kľúčový na výrobu batérií do elektromobilov, mobilných telefónov a iných elektronických zariadení.

"Ide o bezprecedentný míľnik v čilskom ťažobnom priemysle a konkrétny posun smerom k dosiahnutiu spravodlivého a udržateľného rozvoja," uviedol v štátnej televízii čilský prezident Gabriel Boric.

Spoločnosť Codelco sa podieľa približne ôsmimi percentami na celosvetových dodávkach medi, zatiaľ čo čilský podnik SQM sa špecializuje na prieskum ložísk a ťažbu lítia. V púšti Atacama sa nachádzajú jedny z najväčších zásob lítia na svete. Svetový dopyt po kove v posledných rokoch výrazne vzrástol vďaka snahe mnohých krajín, ktoré sa chcú zbaviť závislosti od fosílnych zdrojov energií.

V apríli Boricova vláda zverejnila "národnú stratégiu pre lítium", ktorá predpokladá štátnu kontrolu nad celým produkčným cyklom lítia. Čile je druhým najväčším producentom lítia na svete. V roku 2022 tvorilo 8,2 % celkového vývozu krajiny, pričom hlavnými exportnými destináciami boli Čína, Južná Kórea a Japonsko.