Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Čína a USA sa usilujú nájsť spoločnú reč a vyriešiť problémy v obchode

Janet Yellenová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Čínsky vicepremiér Liou Che mal za menej ako týždeň dva videohovory s americkou obchodnou zástupkyňou Katherine Taiovou a ministerkou financií Janet Yellenovou.

Peking 3. júna (TASR) - Čína a USA obnovili rokovania o obchodných a hospodárskych otázkach a obe strany začnú pragmaticky riešiť niektoré konkrétne problémy výrobcov a spotrebiteľov. Uviedlo to vo štvrtok čínske ministerstvo obchodu.

Diskusie sú zamerané na riešenie rôznych problémov po období napätých vzťahov medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta vrátane takmer dvojročného obchodného sporu.

Čínsky vicepremiér Liou Che, ktorý viedol obchodné rokovania s USA, mal za menej ako týždeň dva videohovory s americkou obchodnou zástupkyňou Katherine Taiovou a ministerkou financií Janet Yellenovou. Bolo to prvé formálne spojenie medzi oboma stranami pokiaľ ide o obchod a ekonomické otázky od nástupu novej administratívy prezidenta Joea Bidena začiatkom roka

Oba hovory trvali zhruba 50 minút, uviedol na pravidelnej tlačovej konferencii hovorca ministerstva obchodu Kao Feng. Rozhovory mali podľa neho hladký priebeh a témami boli okrem iných čínsko-americký obchod, makroekonomická situácia a domáca politika, pričom obe strany sa snažili hľadať spoločnú reč a odložiť rozdiely bokom.

"V ďalšom kroku sa obe strany v záujme oboch krajín a sveta dohodli na spolupráci a pragmatickom riešení niektorých špecifických problémov výrobcov a spotrebiteľov a na podpore zdravého vývoja čínsko-amerických obchodných a hospodárskych vzťahov," dodal hovorca čínskeho ministerstva.