Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Čínska burza sa prudko prepadla, po polhodine sa obchodovanie ukončilo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nový mechanizmus zastavenia obchodovania, ktorý sa zaviedol len na začiatku roka, má zabrániť ešte väčším prepadom.

Šanghaj 7. januára (TASR) - Čína dnes opäť devalvovala svoju menu. To vyvolalo na finančných trhoch obavy z obchodnej vojny a pád čínskej burzy, ktorá bola po necelej polhodine obchodovania zatvorená. Informovala o tom agentúra Reuters.

Akciové trhy v Číne sa v dôsledku oslabenia domácej meny prepadli, keď kľúčový index CIS300 stratil približne 7 %, podobne ako v pondelok (4. 1.), keď stiahol burzy po celom svete. Čínsky burzový dohľad dnes približne polhodinu po otvorení burzy ukončil obchodovanie. To isté platí pre šanghajskú burzu. Nový mechanizmus zastavenia obchodovania, ktorý sa zaviedol len na začiatku roka, má zabrániť ešte väčším prepadom.

Čínska centrálna banka (People's Bank of China, PBOC) dnes znova prekvapila trhy, keď stanovila stredový kurz jüanu na 6,5646 CNY/USD, čo je najslabší kurz voči doláru od marca 2011. V porovnaní so stredou (6. 1.) to znamená oslabenie o 0,5 %. To bol najprudší jednodňový pokles hodnoty jüanu od vlaňajšieho augusta, keď stratil takmer 2 %. Navyše to bol už ôsmy deň po sebe, čo PBOC devalvovala domácu menu. Dôvodom je ochladenie ekonomiky.

Regionálne meny reagovali na krok čínskej centrálnej banky promptným oslabením. Kurz austrálskeho dolára bleskovo klesol voči americkému doláru takmer o pol centa.

Turbulencie v Číne mali negatívny vplyv aj na ďalšie ázijské trhy. Japonská burza prudko padla, keď kľúčový japonský index stratil 2,33 % a uzavrel pod psychologicky dôležitou hranicou 18.000 bodov na 3-mesačnom minime 17.767,34 bodu.