Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Čína musí konať rýchlo, aby podporila zotavenie ekonomiky po pandémii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čínska ekonomika čelí silnému tlaku a jej oživenie je nestabilné a nevyvážené, povedal Ning Ťi-če, ktorý je tiež bývalým šéfom Národného štatistického úradu.

Peking 25. júna (TASR) - Čína musí čo najskôr zintenzívniť opatrenia, aby podporila slabnúce zotavovanie sa ekonomiky po pandémii ochorenia COVID-19. Uviedol to v nedeľu vysoký predstaviteľ najvyššieho politického poradného orgánu krajiny Ning Ťi-če. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Analytici veľkých medzinárodných bánk znížili prognózy hospodárskeho rastu Číny v roku 2023 potom, čo májové údaje ukázali, že dopyt na domácom trhu aj v zahraničí sa oslabil, čo vyvoláva potrebu ďalších stimulov.

"Je lepšie zaviesť opatrenia skôr ako neskôr," povedal Ning Ťi-če, zástupca šéfa hospodárskeho výboru Čínskeho ľudového politického poradného zhromaždenia (CPPCC) a bývalý podpredseda Národnej komisie pre rozvoj a reformy (NDRC).

Čínska ekonomika čelí silnému tlaku a jej oživenie je nestabilné a nevyvážené, povedal Ning Ťi-če, ktorý je tiež bývalým šéfom Národného štatistického úradu.

Čínsky kabinet sa tento mesiac stretol, aby prediskutoval opatrenia na podporu hospodárskeho rastu, pričom sa zaviazal, že ich zavedie včas a prijme ráznejšie kroky v reakcii na zmeny v ekonomickej situácii.

Čínska centrálna banka tento týždeň znížila referenčné úrokové sadzby, prvýkrát za 10 mesiacov, aby podporila ekonomiku.

Ľudová banka Číny (PBoC) v utorok (20. 6.) znížila základnú sadzbu jednoročných úverov (LPR) o 10 bázických bodov na 3,55 % z 3,65 % a zredukovala tiež päťročnú referenčnú sadzbu pre hypotéky na 4,20 % zo 4,30 %, prvýkrát od augusta 2022. A banka pravdepodobne ešte stlačí úroky.

Ale neochota súkromných firiem aj domácností vziať si úver znamená, že pokračujúce uvoľňovanie menovej politiky by mohlo poškodiť banky, ktoré už teraz bojujú s tlakmi na marže, upozornili analytici.