Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Čína nariadila poisťovniam preskúmať expozíciu voči Rusku a Ukrajine

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

To signalizuje, že Peking sa napriek udržiavaniu úzkych obchodných vzťahov s Ruskom snaží potichu minimalizovať riziko pre vlastné inštitúcie.

Peking 4. marca (TASR) - Čína nariadila najväčším poisťovacím spoločnostiam, aby urýchlene preskúmali svoju expozíciu voči Rusku a Ukrajine. Dôvodom sú obavy z rozsahu škôd na obidvoch ekonomikách po tom, ako koncom minulého týždňa Rusko napadlo Ukrajinu. Invázia následne viedla k rozsiahlym medzinárodným sankciám voči Moskve.

Čínske regulačné úrady sa obrátili minimálne na dve štátne poisťovacie spoločnosti, aby vykonali interné kontroly v súvislosti s expozíciou ich biznisu a investičného portfólia voči Rusku a Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na čínske zdroje.

To signalizuje, že Peking sa napriek udržiavaniu úzkych obchodných vzťahov s Ruskom snaží potichu minimalizovať riziko pre vlastné inštitúcie. V reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu západné štáty uvalili na Ruskú federáciu rozsiahle sankcie. Tie zasiahli najmä finančný sektor, v dôsledku čoho sa zahraničné firmy z rôznych priemyselných oblastí, ako aj maloobchodu, rozhodli ruský trh opustiť.

Zatiaľ nie je jasné, aké kroky urobí Peking po tom, ako poisťovne výsledky prieskumu oznámia. Medzi najväčšie poisťovacie čínske spoločnosti patria štátne firmy China Life Insurance, China Pacific Insurance Group a People's Insurance Company Group of China. Každá z nich kontroluje aktíva za stovky miliárd dolárov. Ani jedna na otázky agentúry Reuters, čo sa týka ich expozície voči Rusku či Ukrajine, nereagovala.