Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Čína obvinila USA z represie po zákaze aplikácií TikTok a WeChat

Na snímke hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin. Foto: TASR/AP

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin na pravidelnom brífingu vyhlásil, že krok Spojených štátov je na úkor amerických používateľov a firiem.

Peking 7. augusta (TASR) - Čína v piatok obvinila Spojené štáty z represie po tom, ako prezident Donald Trump nariadil rozsiahle obmedzenie aktivít čínskych sociálnych médií TikTok a WeChat v USA.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin na pravidelnom brífingu vyhlásil, že krok Spojených štátov je na úkor amerických používateľov a firiem.

Nariadenie prezidenta Trumpa, ktoré zakazuje čínskym spoločnostiam ByteDance, vlastníkovi aplikácie na zdieľanie videa TikTok, a Tencent, prevádzkovateľovi aplikácie WeChat, vykonávať transakcie v USA, má nadobudnúť platnosť do 45 dní.

Tento krok tak ešte vystupňuje napätie medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami, ktoré vedú celý rad sporov od obchodu cez nový koronavírus až po zákaz účasti čínskeho telekomunikačného gigantu Huawei na budovaní nových 5G sietí.

Trumpova administratíva tvrdí, že giganty čínskych sociálnych médií sú hrozbou pre americkú „národnú bezpečnosť, zahraničnú politiku a ekonomiku“, pretože zbierajú citlivé údaje o používateľoch a firmách v USA. Americký prezident sa snaží obmedziť moc Číny v globálnych technológiách.

Wang Wen-pin uviedol, že „USA často zneužívajú svoju moc a neoprávnene potláčajú firmy, ktoré sú z krajín mimo Spojených štátov“. A to aj na úkor práv a záujmov domácich používateľov.

Samotná aplikácia TikTok v piatok vyhlásila, že ju nariadenie amerického prezidenta o zákaze šokovalo a možno sa obráti na americké súdy, aby sa ubezpečila, že sa s ňou zaobchádza spravodlivo.