Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Čína očakáva v 2. polroku výrazné spomalenie rastu fiškálnych príjmov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Daňové príjmy za 1. polrok vzrástli o 22,5 %, zatiaľ čo nedaňové príjmy sa zvýšili o 17,4 %.

Peking 20. júla (TASR) - Rast fiškálnych príjmov Číny sa v 2. polroku v porovnaní s vývojom v prvej polovici roka pravdepodobne prudko spomalí. Uviedol to predstaviteľ čínskeho ministerstva financií. Za 1. polrok vzrástli fiškálne príjmy medziročne o viac než pätinu.

Zotavovanie čínskej ekonomiky a rastúce ceny výrobcov pre domáci trh viedli v 1. polroku k výraznému zrýchleniu rastu fiškálnych príjmov, uviedol Liou Ťin-jün z ministerstva financií. Ich rast dosiahol 21,8 %. Daňové príjmy za 1. polrok vzrástli o 22,5 %, zatiaľ čo nedaňové príjmy sa zvýšili o 17,4 %.

Vzrástli aj fiškálne výdavky, tempo rastu však bolo omnoho slabšie. V porovnaní s 1. polrokom minulého roka sa zvýšili o 4,5 %, informoval Liou Ťin-jün.

Vývoj v 1. polroku ovplyvnil najmä 1. kvartál, v ktorom čínska ekonomika vzrástla o rekordných 18,3 %. V 2. štvrťroku sa však tempo rastu prudko spomalilo, pričom rozsah spomalenia bol výraznejší, než predpokladali analytici. Čínska ekonomika vzrástla v 2. kvartáli medziročne o 7,9 %, pričom analytici počítali s tým, že rast presiahne 8 %.