Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Čína od vojny na Ukrajine takmer zdvojnásobila dovozy ruskej ropy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Peking tvrdí, že vo vojne na Ukrajine je neutrálnou stranou.

Peking 20. júna (TASR) - Čínsky dovoz ruskej ropy minulý mesiac dosiahol najvyššiu úroveň od útoku Moskvy na Ukrajinu vo februári 2022. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvolala na v utorok zverejnené údaje čínskej colnej správy.

Čína je najväčším ekonomickým partnerom Ruska, pričom podľa čínskych colných údajov dosiahol vzájomný obchod v minulom roku rekordnú hodnotu 190 miliárd dolárov (173,96 miliardy eur). V máji Čína doviezla z Ruska 9,71 milióna ton ropy, čo je takmer dvojnásobne viac ako 5,4 milióna ton vo februári 2022.

Celková hodnota obchodu medzi oboma krajinami v máji predstavovala 20,5 miliardy USD, pričom čínske dovozy z Ruska boli v objeme 11,3 miliardy USD.

Počas marcového samitu sa čínsky prezident Si Ťin-pching a ruský líder Vladimir Putin zaviazali zvýšiť objem vzájomného obchodu v roku 2023 na 200 miliárd USD. Podpredseda ruskej vlády Alexander Novak v máji uviedol, že dodávky ruskej ropy Číne sa tento rok zvýšia o 40 %.

Peking tvrdí, že vo vojne na Ukrajine je neutrálnou stranou. Západné krajiny ho ale kritizujú, že odmieta odsúdiť Moskvu, a za úzke strategické partnerstvo s Ruskom.

(1 EUR = 1,0922 USD)