Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Čína opäť ponechala kľúčové úrokové sadzby nezmenené

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sadzby LPR sa fixujú mesačne na základe návrhov 18 bánk, aj keď Peking má vplyv na ich stanovovanie. Sadzby LPR nahradili tradičnú kľúčovú sadzbu PBOC v auguste 2019.

Peking 20. februára (TASR) - Čínska centrálna banka ponechala v pondelok hlavné úrokové sadzby nezmenené, už šiesty mesiac po sebe. Urobila tak napriek tomu, že ekonomike sa zatiaľ nedarí výraznejšie zrýchliť. Informoval o tom server RTTNews.

Ako uviedla Ľudová banka Číny (PBOC), základná päťročná sadzba na úvery (LPR), ktorá je kľúčová pre hypotéky, zostáva na úrovni 4,30 %. Nezmenená ostáva aj jednoročná LPR, a to na úrovni 3,65 %.

PBOC znížila úrokové sadzby naposledy v auguste minulého roka, pričom jednoročnú LPR skresala o 5 bázických bodov a 5-ročnú LPR o 15 bázických bodov. V tomto rozsahu ju predtým znížila aj v máji.

Sadzby LPR sa fixujú mesačne na základe návrhov 18 bánk, aj keď Peking má vplyv na ich stanovovanie. Sadzby LPR nahradili tradičnú kľúčovú sadzbu PBOC v auguste 2019.

Trhy s ponechaním hlavných úrokových sadzieb na pôvodnej úrovni počítali. Vychádzali z toho, že centrálna banka minulý týždeň nezmenila sadzbu na strednodobé úvery (MLF). Tá signalizuje vývoj sadzieb LPR.

Medzinárodný menový fond (MMF) predpokladá, že čínska ekonomika vzrastie tento rok o 5,2 %, k čomu by malo prispieť zvyšovanie mobility po ukončení prísnej protipandemickej politiky Pekingu. V nasledujúcom roku však fond očakáva spomalenie tempa rastu na 4,5 % a v strednodobom horizonte rast čínskej ekonomiky pod 4 %.