Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Čína opäť znížila povinné minimálne rezervy pre čínske banky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ľudová banka Číny (PBOC) v piatok informovala, že povinné minimálne rezervy pre banky sa s platnosťou od 15. júla znižujú o 0,5 percentuálneho bodu.

Peking 9. júla (TASR) - Po vyše roku čínska centrálna banka opätovne znížila povinné minimálne rezervy pre komerčné banky. Cieľom je bankám umožniť zvýšiť objemy úverov a podporiť tak ekonomiku.

Ľudová banka Číny (PBOC) v piatok informovala, že povinné minimálne rezervy pre banky sa s platnosťou od 15. júla znižujú o 0,5 percentuálneho bodu. Najnovšie rozhodnutie PBOC tak bankám uvoľní na poskytovanie úverov zhruba 1 bilión jüanov (130,15 miliardy eur). Centrálna banka tak urobila po 15 mesiacoch, keď naposledy znížila povinné minimálne rezervy pre komerčné banky v apríli minulého roka.

Čínske banky objem úverov postupne zvyšujú. Ako informoval server RTTNews, v júni poskytli pôžičky v celkovej hodnote 2,12 bilióna jüanov, zatiaľ čo v máji to bolo za 1,5 bilióna jüanov. Objem poskytnutých úverov za jún prekonal aj očakávania ekonómov, ktorí počítali s ich zvýšením na 1,8 bilióna jüanov.

(1 EUR = 7,6832 CNY)