Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Čína plánuje opatrenia na podporu hospodárskeho rastu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čínska ekonomika čelí tlaku vyplývajúcemu z obchodnej vojny s USA.

Peking 1. septembra (TASR) - Čína plánuje viac opatrení na podporu hospodárstva vrátane investícií do infraštruktúry a regionálneho rozvoja. Zároveň však mieni zachovávať opatrnú menovú politiku s "rozumne" nastavenou likviditou.

Keďže Čína čelí najväčšiemu hospodárskemu poklesu za posledné desaťročia, vláda chce lepšie integrovať fiškálne, finančné a menové politiky, prehĺbiť reformy kapitálového trhu a ešte viac otvoriť finančný sektor.

"Venujeme veľkú pozornosť rozvoju infraštruktúry, technologickému sektoru, transformácii tradičného priemyslu, sociálnym službám a novému rozvoju regiónov," cituje z vyhlásenia Štátnej rady po zasadnutí komisie pre finančnú stabilitu a rozvoj. Štátna rada oznámila, že vláda povzbudí banky, aby používali inovatívnejšie nástroje na obnovu kapitálu z rôznych zdrojov. Bližšie informácie k tomu však neuviedla.

Čínska ekonomika čelí tlaku vyplývajúcemu z obchodnej vojny s USA. Obidve krajiny v nedeľu vzájomne zaviedli dodatočné sankčné clá, čím sa obchodné spory vystupňovali na novú úroveň aj napriek náznakom, že tento mesiac by sa mohli obnoviť ich rokovania.

Rozsiahly spracovateľský priemysel Číny v auguste už štvrtý mesiac v poradí klesol, hoci v sektore služieb prvýkrát po piatich mesiacoch nastal vzostup.