Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Čína podpísala objednávky na 140 lietadiel Airbus za 17 miliárd USD

Lietadlo Airbus A320 spoločnosti Azores Airlines preletelo popred zapadajúcim Mesiacom po odlete z letiska v Lisabone 16. júna 2022. Foto: TASR/AP

Americký koncern Boeing už začal predávať lietadlá pôvodne vyrobené pre Čínu. V stredu (2. 11.) investorom povedal, že svoje ciele môže dosiahnuť aj bez čínskeho trhu.

Peking 4. novembra (TASR) - Čínska štátna agentúra pre nákup lietadiel v piatok oficiálne podpísala objednávky na nákup 140 strojov Airbus v hodnote približne 17 miliárd USD (17,43 miliardy eur). Uvádza sa vo vyhlásení China Aviation Supplies Holding. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

K formálnemu podpisu dohody prišlo v piatok počas návštevy nemeckého kancelára Olafa Scholza v Číne. Zmluva zahŕňa 132 lietadiel série A320 a osem lietadiel A350, uviedol európsky výrobca Airbus.

Ide o objednávky, ktoré už boli avizované v priebehu roka. Niektoré z nich sú zahrnuté v celkovej objednávke na 292 lietadiel, ktorú Čína ohlásila v lete, informoval Airbus.

Čínske štátne letecké spoločnosti, tzv. "veľká trojka", sa v júli zaviazali kúpiť celkovo 292 lietadiel Airbus, čo bola v tom čase najväčšia objednávka čínskych dopravcov od pandémie ochorenia COVID-19 a prielom pre Európu, keďže prístup amerického výrobcu lietadiel Boeing na čínsky trh zostáva čiastočne "zmrazený".

Boeing naznačil, že sa možno bude musieť nejaký čas zaobísť bez dodávok Číne v dôsledku napätia medzi Washingtonom a Pekingom a politiky nulovej tolerancie ochorenia COVID-19 v Číne.

Americký koncern Boeing už začal predávať lietadlá pôvodne vyrobené pre Čínu. V stredu (2. 11.) investorom povedal, že svoje ciele môže dosiahnuť aj bez čínskeho trhu.

(1 EUR = 0,9753 USD)