Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Čína ponechala hlavné úrokové sadzby nezmenené

Na archívnej snímke starší muž kráča okolo čínskej banky Bank of China v Pekingu. Foto: TASR/AP

Po znížení 5-ročnej základnej sadzby na úvery (LPR) v máji o rekordných 15 bázických bodov ju tentoraz centrálna banka ponechala na pôvodnej úrovni 4,45 %.


Peking 20. júna (TASR) - Čínska centrálna banka ponechala kľúčové úrokové sadzby nezmenené. Banka tak potvrdila odhady väčšiny analytikov, ktorí počítali s tým, že po májovom znížení jednej z hlavných sadzieb s nimi teraz hýbať nebude. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

Po znížení 5-ročnej základnej sadzby na úvery (LPR) v máji o rekordných 15 bázických bodov ju tentoraz centrálna banka ponechala na pôvodnej úrovni 4,45 %. Májové zníženie bolo druhé v tomto roku, keď v januári banka znížila 5-ročnú LPR o 5 bázických bodov.

Na nezmenenej úrovni, a to 3,70 %, zostala v pondelok aj jednoročná LPR. Tú čínska centrálna banka znížila naposledy v januári, rovnako o 5 bázických bodov.

Sadzby LPR sa fixujú mesačne na základe návrhov 18 bánk, aj keď Peking má vplyv na ich stanovenie. Tieto sadzby nahradili tradičnú kľúčovú sadzbu PBOC v auguste 2019.