Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Čína predstavila plány na zvýšenie dopytu po automobiloch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čínske ministerstvo obchodu oznámilo tiež, že podporí výmenu starších vozidiel a zvýši úverovú podporu na nákup áut.

Šanghaj 7. júla (TASR) - Čína vo štvrtok oznámila celý rad nových krokov na zvýšenie dopytu spotrebiteľov po autách. Uviedla pritom, že zváži predĺženie daňových úľav na elektrické vozidlá a plánuje odstrániť niektoré obmedzenia pri predaji ojazdených áut. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Ministerstvo obchodu to oznámilo ako súčasť spoločného vyhlásenia so 16 ďalšími rezortmi vrátane ministerstva financií a priemyslu.

Najväčší svetový automobilový trh v uplynulých mesiacoch tvrdo zasiahli prísne blokády na zastavenie šírenia variantu omikron nového koronavírusu v Šanghaji a ďalších častiach krajiny.

Úrady v Číne minulý mesiac v rámci snahy podporiť predaj áut znížili na 5 % daň z nákupu pre autá s 2-litrovými alebo menšími motormi a s cenou nižšou ako 300.000 jüanov (43.930,94 eura).

Kupujúci určitých plne elektrických a čiastočne elektrických vozidiel nemusia platiť túto daň z nákupu od roku 2014. Ministerstvo zároveň informovalo, že plán na jej obnovenie v budúcom roku môže byť teraz zrušený.

Vo vyhlásení ministerstva sa však nespomína žiadne predĺženie dotácií na tzv. nové energetické vozidlá, kam okrem elektrických áut a plug-in hybridov patria aj autá na vodíkový pohon. Práve týmto dotáciám sa pripisuje výrazný rast ich predaja. Agentúra Reuters pritom v máji informovala, že úrady rokujú s automobilkami o predĺžení programu.

Čínske ministerstvo obchodu oznámilo tiež, že podporí výmenu starších vozidiel a zvýši úverovú podporu na nákup áut.

( EUR = 6,8289 CNY)