Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Čína rekordne zvýšila ročnú produkčnú kvótu na prvky vzácnych zemín

Ilustračná snímka Foto: TASR/Adem Ozdemir

Kvóty na 1. polrok 2021 boli stanovené na úrovni 84.000 ton.

Peking 1. októbra (TASR) - Čína zvýšila ročnú kvótu na ťažbu prvkov vzácnych zemín o 20 % a posunula ju tak na rekordnú úroveň. Cieľom je zmiernenie súčasných problémov výrobcov s dodávkami surovín.

Čínske ministerstvo priemyslu a informačných technológií v týchto dňoch oznámilo, že kvóta na ťažbu prvkov vzácnych zemín bola pre rok 2021 stanovená na 168.000 ton. V minulom roku to bolo 140.000 ton.

Čína je najväčším svetovým producentom prvkov vzácnych zemín, skupiny 17 prvkov, ktoré sú kľúčové pri výrobe spotrebnej elektroniky, obrannej techniky, zdravotníckych prístrojov, ako aj pri výrobe elektrických vozidiel. Peking stanovuje kvóty dvakrát do roka.

Kvóty na 1. polrok 2021 boli stanovené na úrovni 84.000 ton. Nové celoročné ťažobné kvóty, ktoré Čína zverejnila nezvyčajne neskoro, znamenajú, že rovnaký objem ťažby plánuje Peking zrealizovať aj v druhej polovici roka. Štát poskytuje kvóty šiestim štátnym spoločnostiam, medzi ktoré patria napríklad China Minmetals Rare Earth, Chinalco Rare Earth & Metals a China Northern Rare Earth Group.