Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Čína sa vlani stala najväčším trhom pre kubánske cigary

Ilustračné foto Foto: TASR - František Iván

Tento rok však Kuba zápasí s doteraz najhoršou vlnou ochorenia COVID-19.

Havana 9. mája (TASR) - Čína vlani predbehla Španielsko a stala sa najväčším trhom pre výrobcov kubánskych cigár. Oznámil to kubánsky štátny monopol Habanos.

Ale ani rastúci dopyt v ázijskej krajine, ktorá je druhou najväčšou svetovou ekonomikou, nedokázal vykompenzovať pokles predaja inde vo svete. Globálne tržby Habanos sa minulý rok znížili o 4 % na 507 miliónov USD (420,43 milióna eur).

Vlaňajšie cestovné obmedzenia v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 zasadili tvrdý úder všetkým krajinám závislým od cestovného ruchu aj od bezcolného predaja, uviedol Habanos vo vyhlásení.

Kubánske ručne šúľané cigary, ktoré zahŕňajú značky ako Cohiba, Montecristo a Partagas, sú mnohými považované za najlepšie na svete. Habanos zvyčajne organizuje začiatkom roka festival pre bohatých fanúšikov tabaku a maloobchodníkov, počas ktorého navštevujú plantáže a továrne a večer sa stretávajú, aby si vychutnali kubánske cigary na extravagantných večierkoch.

Tento rok však Kuba zápasí s doteraz najhoršou vlnou ochorenia COVID-19. Aj ďalšie krajiny po celom svete bojujú s pandémiou. A tak museli kubánski výrobcovia usporiadať tento týždeň iba virtuálne podujatie na propagáciu cigár.

„Rok 2020 bol náročným rokom nielen pre naše podnikanie, ale aj pre celé ľudstvo,“ uviedol Habanos vo vyhlásení. Cigary sú kľúčovým vývozným artiklom pre kubánsku ekonomiku, ktorá vlani klesla o 11 %. Pandémia, ako aj sprísnené sankcie USA tak ešte zhoršili problémy Havany s hotovosťou.

Karibský ostrov nemôže predávať svoj export na najväčšom svetovom trhu s cigarami, v USA, pre desaťročné embargo zo strany Washingtonu. Najdôležitejším trhom pre Habanos zostáva preto Európa, ktorá sa podieľa 50 % na jeho tržbách. Nasleduje ázijsko-tichomorský región s podielom na tržbách vo výške 16,2 %.

Štátna kubánska spravodajská agentúra v tejto súvislosti uviedla, že tržby Habanosu v Európe sa vlani zvýšili o 2 % a v ázijsko-tichomorskom regióne o 10 %. Ale tržby v Afrike a na Blízkom východe klesli o 31 % a v Amerike o 21 %.