Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Čína uľahčí pohyb kapitálu a podporí dereguláciu finančného trhu

Ľudia kráčajú v blízkosti centrálnej obchodnej štvrte počas dopravnej špičky v Pekingu. Foto: TASR/AP

Globálni investori v uplynulých rokoch opustili Čínu alebo znížili svoje investície v krajine pre obavy, týkajúce sa zdravia čínskej ekonomicky a napätia medzi Čínou a USA.

Bo'ao 30. marca (TASR) - Čína uľahčí pohyb kapitálu do a z krajiny a podporí dereguláciu finančného trhu, uviedol v piatok (29. 3.) vysokopostavený regulátor. Peking dúfa, že sa mu podarí prilákať zahraničných investorov v čase zvýšeného geopolitického napätia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Ustavične budeme presadzovať obojsmerné otváranie kapitálových trhov a posilňovať prepojenie medzi domácimi a zahraničnými finančnými trhmi," uviedol na výročnom fóre Boao Forum for Asia zástupca šéfa štátnej devízovej správy SAFE Sü Č'-pin. "Rozšírime rozmanitosť a rozsah investícií, aby sme prilákali viac investorov investovať na čínske finančné trhy."

Sü tiež prisľúbil, že bude podporovať, aby vysokokvalitné čínske spoločnosti predávali akcie a dlhopisy na zahraničných trhoch a povzbudzovať štátne investičné fondy a iných inštitucionálnych investorov, aby investovali v zahraničí.

Mnohí globálni investori v uplynulých rokoch opustili Čínu alebo znížili svoje investície v krajine pre obavy, týkajúce sa zdravia čínskej ekonomicky, politickej orientácie a napätia medzi Čínou a USA. Takisto sa výrazne prepadli akcie čínskych spoločností kótovaných na zahraničných burzách.