Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Čína uvalila sankcie na 11 Američanov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Washington v piatok oznámil, že uvaľuje sankcie na správkyňu Hongkongu Carrie Lamovú a desať ďalších hongkonských predstaviteľov, ktorým zmrazili majetok v USA.

Peking 10. augusta (TASR) – Čína dnes oznámila sankcie voči 11 Američanom vrátane senátorov Marca Rubia a Teda Cruza. Ide o odvetnú reakciu na podobné opatrenia, ktoré zaviedli Spojené štáty voči čínskym predstaviteľom v súvislosti s Hongkongom. Informovala o tom agentúra AFP.

„Čína sa rozhodla uvaliť sankcie na niektorých ľudí, ktorí sa správali zle v otázkach súvisiacich s Hongkongom," povedal hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien.

Na sankčnom zozname sú tiež riaditeľ ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch Kenneth Roth a prezident organizácie National Endowment for Democracy Carl Gershman.

Washington v piatok oznámil, že uvaľuje sankcie na správkyňu Hongkongu Carrie Lamovú a desať ďalších hongkonských predstaviteľov, ktorým zmrazili majetok v USA a obmedzili možnosť obchodovať s americkými občanmi.

Ide o najtvrdšie opatrenie Spojených štátov týkajúce sa Hongkongu, odkedy Čína v tejto svojej osobitnej správnej oblasti uplatnila nový zákon o národnej bezpečnosti.

Washington sankcionovaných označil za priamo zodpovedných za realizáciu pekinskej politiky potláčania slobody a demokratických procesov.

Hovorca Čao v pondelok uviedol, že tento krok Spojených štátov hrubo zasahuje do vnútorných záležitostí Číny a vážne porušuje medzinárodné právo.