Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Čína v minulom roku vyviezla viac ako 220 miliárd rúšok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čína, kde sa ochorenie COVID-19 prvýkrát objavilo na konci roku 2019, bola tiež prvou krajinou, ktorej ekonomika sa zotavila z prísnych blokád a reštrikcií na zastavenie šírenia vírusu.

Peking 29. januára (TASR) - Čína v minulom roku vyviezla viac ako 220 miliárd rúšok. To zodpovedá takmer 40 rúškam na osobu mimo Číny, keďže dopyt po ochranných pomôckach prudko vzrástol počas pandémie nového koronavírusu. Informovalo o tom v piatok čínske ministerstvo obchodu.

Hodnota tohto exportu dosiahla miliardy dolárov a stal sa dôležitým motorom čínskeho vývozu po tom, ako ochorenie COVID-19 na začiatku roka 2020 prakticky zastavilo čínsku ekonomiku.

Zástupca ministra obchodu Čchien Kche-ming v piatok novinárom povedal, že Čína okrem rúšok minulý rok vyviezla 2,3 miliardy kusov ochranných pomôcok a jednu miliardu testovacích súprav, čím „významne prispieva ku globálnemu boju proti novému koronavírusu“.

Samotné dodávky rúšok mali hodnotu 340 miliárd jüanov (43,46 miliardy eur), uviedol colný úrad začiatkom januára.

„Objem vývozu sa rovná poskytnutiu takmer 40 rúšok každému človeku na svete mimo Číny,“ uviedol hovorca colného úradu Li Kchuej-wen.

Čína, kde sa ochorenie COVID-19 prvýkrát objavilo na konci roku 2019, bola tiež prvou krajinou, ktorej ekonomika sa zotavila z prísnych blokád a reštrikcií na zastavenie šírenia vírusu. A zrejme je jedinou veľkou svetovou ekonomikou, ktorá vlani zaznamenala rast.

V piatok však ďalší predstaviteľ ministerstva Čchu Š'-ťia dodal, že Čína v tomto roku stále čelí „tvrdému a zložitému“ prostrediu v oblasti zahraničného obchodu a investícií.

(1 EUR = 7,8226 CNY)