Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Čína v roku 2023 predbehla Japonsko ako svetový vývozca automobilov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Na rozdiel od čínskych automobiliek však ich japonskí konkurenti vyrábajú veľa aj v zahraničí.

Tokio 31. januára (TASR) - Čína v minulom roku predbehla Japonsko ako najväčší vývozca automobilov na svete. Podľa údajov, ktoré zverejnilo v stredu japonské združenie výrobcov automobilov (JAMA), predstavoval japonský vývoz 4,4 milióna vozidiel. Čínska automobilová asociácia (CAAM) predtým hlásila 4,91 milióna exportovaných áut. Čínska colná správa dokonca uviedla číslo 5,2 milióna, čo by znamenalo v porovnaní s predchádzajúcim rokom nárast o 57 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Na rozdiel od čínskych automobiliek však ich japonskí konkurenti vyrábajú veľa aj v zahraničí. Napríklad v roku 2022 sa v krajine vyrobilo 7,8 milióna vozidiel, zatiaľ čo produkcia japonských značiek v zahraničí dosiahla takmer 17 miliónov áut.

Pokiaľ ide o elektrické vozidlá, japonské spoločnosti zaostávajú. Toyota a ostatní výrobcovia sa dlho zameriavali na hybridné technológie, v ktorých boli považovaní za priekopníkov. V roku 2022 malo len 1,7 % áut predaných v krajine batériový pohon. V západnej Európe bol tento podiel približne 15 %, v USA 5,3 % a v Číne takmer 20 %.