Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Čína v roku 2023 zvýši podporu ekonomiky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výsledky dvojdňového zasadnutia za zatvorenými dverami pozorne sledovali investori, keďže očakávali signály, či Peking zvýši opatrenia na podporu ekonomiky.

Peking 16. decembra (TASR) - Čína v roku 2023 zvýši podporu ekonomiky a sústredí sa na jej stabilizáciu. Peking tiež urýchli korekciu politík, aby zabezpečil splnenie kľúčových ekonomických cieľov, ktoré je ohrozené negatívnymi vplyvmi pandémie, uvádza sa vo vyhlásení po dvojdňovom zasadnutí politických lídrov.

Výsledky dvojdňového zasadnutia za zatvorenými dverami pozorne sledovali investori, keďže očakávali signály, či Peking zvýši opatrenia na podporu ekonomiky.

Druhá najväčšia ekonomika čelí viacerým problémom, ako je prudký nárast prípadov ochorenia COVID-19 po uvoľnení protipandemických reštrikcií či ochladzovanie globálneho dopytu, čo má negatívny vplyv na čínsky export.

"Správy z konferencie o menovej a fiškálnej politike nesignalizujú žiadne masívne stimuly," uviedol hlavný ekonóm firmy Pinpoint Asset Management Č'-wej Čang.

Vo vyhlásení po skončení výročnej Ústrednej ekonomickej pracovnej konferencie, ktoré zverejnila tlačová agentúra Sinchua, sa uvádza, že Čína implementuje proaktívnu fiškálnu politiku a obozretnú menovú politiku. Lídri tiež zdôraznili, že prioritou bude stabilita.

Čínska ekonomika vzrástla v prvých troch kvartáloch 2022 len o 3 % a očakáva sa, že približne na tejto úrovni zostane aj celoročná expanzia, čo je výrazne pod cieľom na úrovni 5,5 %.

Čína v roku 2023 prijme opatrenia na podporu domáceho dopytu a prioritou bude oživenie spotreby a dosiahnutie hlavných ekonomických cieľov, uvádza sa tiež vo vyhlásení.