Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čína výrazne znížila dovoz ropy z Venezuely, z Iránu ho však zvyšuje

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ako uviedla agentúra Reuters, čínsky dovoz ropy z Venezuely dosiahol v júli 703.742 ton, čo predstavuje 165.720 barelov denne (1 barel = 159 litrov). To znamená o 62 % menej než v júni.

Peking 25. augusta (TASR) - Dovoz venezuelskej ropy do Číny sa minulý mesiac prepadol o vyše 60 %, keď rastúce napätie medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a venezuelským prezidentom Nicolásom Madurom donútilo viacerých kupcov obmedziť obchod s juhoamerickou krajinou.

Ako uviedla agentúra Reuters, čínsky dovoz ropy z Venezuely dosiahol v júli 703.742 ton, čo predstavuje 165.720 barelov denne (1 barel = 159 litrov). To znamená o 62 % menej než v júni. Najmä v dôsledku dovozu Číny júlový export Venezuely klesol o 17,5 % na druhú najnižšiu úroveň od januárového zavedenia sankcií zo strany USA.

A situácia sa pre Venezuelu môže ešte zhoršiť. Po tom, ako sankcie USA voči Venezuele odohnali od Caracasu viacero kupcov, Trump začiatkom augusta ešte pritvrdil a oznámil, že uvalí sankcie na každú firmu, ktorá bude s Madurovou vládou spolupracovať.

Na to zareagoval čínsky koncern CNPC, najväčší kupec ropy z Venezuely. V obave z dôsledkov dodatočných sankcií Washingtonu v auguste nakládku venezuelskej ropy zastavil. Podľa údajov Refinitiv Oil Research opustili venezuelské prístavy v priebehu tohto mesiaca iba tri tankery s celkovo 540.000 tonami ropy. To je polovica objemu oproti júlu.

Naopak, v prípade Iránu Čína dovoz ropy v júli zvýšila, napriek americkým sankciám. Zatiaľ čo v júni doviezla približne 208.000 barelov denne, v júli to bolo vyše 218.000 barelov/deň.

Najväčším dodávateľom ropy do Číny zostala v júli Saudská Arábia s objemom dodanej ropy 1,65 milióna barelov denne (6,99 milióna ton). Z Ruska nakúpila Čína 1,34 milióna barelov/deň (5,67 milióna ton). V porovnaní s júnom to však predstavuje pokles o 23 %, v porovnaní s júlom minulého roka zvýšenie o 6,5 %.