Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Výrobný sektor eurozóny vzrástol v decembri najviac za vyše 1,5 roka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pod lepšie výsledky sa podpísali viaceré faktory. Rástli ako exportné objednávky, tak aj celkové nové objednávky, ako aj produkcia.

Peking 4. januára (TASR) - Aktivita výrobného sektora eurozóny zaznamenala v poslednom mesiaci minulého roka najrýchlejší rast za viac než 1,5 roka. Ukázali to dnes zverejnené konečné údaje agentúry Markit Economics. Informoval o tom portál RTTNews.

Konečný index nákupných manažérov Markit Economics pre výrobný sektor eurozóny dosiahol v decembri 53,2 bodu oproti novembrovej hodnote 52,8 bodu. To znamená zrýchlenie rastu v sektore, nakoľko rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Výsledok je mierne lepší aj v porovnaní s rýchlym odhadom, ktorý agentúra Markit Economics uvádzala na úrovni 53,1 bodu. Konečný údaj je najlepší od apríla 2014 a navyše, prvýkrát rast výrobného sektora zaznamenali v rámci eurozóny všetky členské štáty.

Pod lepšie výsledky sa podpísali viaceré faktory. Rástli ako exportné objednávky, tak aj celkové nové objednávky, ako aj produkcia.

Aktivita írskeho výrobného sektora aj v decembri vzrástla

Aktivita írskeho výrobného sektora aj v decembri rástla najrýchlejšie za päť mesiacov vďaka novým objednávkam. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe prieskumu spoločnosti Markit Economics.

Podľa tohto prieskumu index nákupných manažérov (PMI) z írskeho výrobného sektora sa v decembri zvýšil na 54,2 bodu z novembrových 53,3 bodu. Hodnota indexu sa tak ešte viac vzdialila od zlomovej hranice 50 bodov, čo signalizuje, že daný sektor rastie, zatiaľ čo PMI nižší ako 50 bodov znamená, že klesá.

Navyše prevádzkové podmienky v írskom výrobnom sektore sa vytrvalo zlepšujú už 31 mesiacov v rade.

Nové objednávky na írske produkty v decembri stúpli a najviac za päť mesiacov. Motorom ich rastu boli exportné objednávky. Írskym firmám sa pre oslabenie eura podarilo získať viac nových objednávok zo susednej Británie. Výrobcovia mohli preto zvýšiť svoju produkciu, ktorá zrýchlila už druhý mesiac po sebe a najstrmšie od augusta 2015. To prispelo aj k rastu zamestnanosti vo výrobnom odvetví v Írsku.

Španielsky výrobný sektor pokračoval v decembri v stabilnom raste

Aktivita v španielskom výrobnom sektore pokračovala v raste aj v decembri, aj keď tempo rastu sa v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom mierne spomalilo. Informoval o tom portál RTTNews s odvolaním sa na prieskum agentúry Markit Economics.

Index nákupných manažérov Markit Economics pre španielsky výrobný sektor dosiahol v decembri 53 bodov oproti 53,1 bodu v novembri. To znamená mierne spomalenie tempa rastu, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Napriek tomu je rast aj naďalej dostatočne silný, k čomu prispelo výrazné zvýšenie nových objednávok. Na druhej strane, aj keď nové objednávky vzrástli, firmy zvýšili počty zamestnancov v poslednom mesiaci minulého roka len minimálne.

Čo sa týka cien, vstupné suroviny aj v decembri zlacneli, už štvrtý mesiac po sebe, a v dôsledku toho sa znížili aj ceny hotových produktov, aj keď len mierne.

Tempo rastu maloobchodného predaja v Estónsku sa v novembri spomalilo

Tempo rastu maloobchodného predaja v Estónsku sa v novembri spomalilo, už druhý mesiac po sebe. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na údaje štatistického úradu v Tallinne.

Konkrétne, objem maloobchodného predaja v pobaltskej republike po vylúčení predaja automobilov sa v novembri 2015 zvýšil medziročne o 6 % po októbrovom náraste o 8 %. Novembrový rast maloobchodného predaja bol zároveň najpomalší od apríla 2015, keď tiež stúpol o 6 %.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že tržby obchodov s potravinami sa v novembri zvýšili len o 1 %, zatiaľ čo v októbri ešte vzrástli o 4 %. Tempo rastu predaja ostatných vyrábaných produktov sa spomalilo na 11 % z októbrových 12 %, pričom odbyt pohonných látok minulý rok v novembri vzrástol medziročne o 8 %.

V medzimesačnom porovnaní klesol maloobchodný predaj v Estónsku v novembri o 6 %, čo je horší výsledok ako jeho októbrový nárast o 5 %.

Podpora britských podnikov zotrvaniu Británie v Európskej únii klesla

Podpora členstvu Británie v Európskej únii zo strany britských firiem zaznamenala ku koncu minulého roka pokles. Informoval o tom server BBC.

Podľa najnovšieho prieskumu poradenskej spoločnosti Deloitte klesla podpora zotrvania Británie v EÚ zo strany veľkých britských firiem na konci roka 2015 na 62 %. V predchádzajúcom prieskume, ktorý spoločnosť uskutočnila pred šiestimi mesiacmi, až 74 % opýtaných predstaviteľov veľkých firiem bolo presvedčených, že je v záujme britského biznisu zotrvať v EÚ.

Podľa hlavného ekonóma Deloitte Iana Stewarta je za rastom negatívnych nálad niekoľko faktorov. Na jednej strane je to pokračujúce slabé zotavovanie európskej ekonomiky, pretrvávajúca neistota v súvislosti so štruktúrou menovej únie, ako aj zhoršujúca sa migračná kríza. "Nálady v obyvateľstve sa zhoršujú a podobný trend zaznamenávame aj medzi predstaviteľmi spoločností," povedal Stewart. Deloitte uskutočnila prieskum na vzorke 137 finančných riaditeľov veľkých britských firiem vrátane 24 finančných riaditeľov zo 100 najväčších podnikov. Prieskum sa uskutočnil od 11. novembra do 2. decembra.

Väčšina je však aj naďalej presvedčená, že pre Britániu by bolo lepšie zostať členom EÚ a pod spomínaný pokles sa podpísalo zvýšenie počtu nerozhodnutých. Až tretina oslovených zástupcov podnikov chce počkať na výsledky vyjednávania britskej vlády o zmenách v EÚ. Pred pol rokom tento postoj zastávalo 23 % oslovených.

Pred odchodom z EÚ varuje najmä kampaň Británia je silnejšia v Európe, podľa ktorej by odchod z EÚ výrazne ohrozil britský export. Referendum o zotrvaní Británie v Európskej únii by sa malo uskutočniť koncom roka 2017.

Rast lotyšského priemyslu sa v novembri citeľne zrýchlil

Tempo rastu priemyselnej produkcie v Lotyšsku sa vlani v novembri citeľne zrýchlilo. To je dobrá správa po spomaľovaní produkcie v predchádzajúcich troch mesiacoch. Oznámil to dnes lotyšský štatistický úrad a informáciu prevzala agentúra RTTNews.

Podľa štatistík sa produkcia lotyšského priemyslu po očistení od kalendárnych vplyvov v novembri 2015 zvýšila medziročne o 4,3 %. To je výrazne viac ako v októbri, keď stúpla o 1,8 %. Výkon lotyšského priemyslu vytrvalo rastie od marca 2015.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že produkcia výrobného sektora v novembri vzrástla medziročne o 3,8 % a dodávky elektriny a plynu sa zvýšili až o 7,6 %. No zároveň, výkon banského a ťažobného sektora v sledovanom období klesol o 8,5 %.

V medzimesačnom porovnaní produkcia lotyšského priemyslu v novembri vzrástla, prvýkrát po štyroch mesiacoch, a to o 0,2 % po októbrovom znížení o 0,3 %.

Výrobný sektor v Grécku vzrástol v decembri prvýkrát za 16 mesiacov

Aktivita gréckeho výrobného sektora zaznamenala v decembri prvý rast za 16 mesiacov, k čomu prispel najmä rast produkcie a zlepšenie zamestnanosti. Informoval o tom portál RTTNews.

Index nákupných manažérov agentúry Markit Economics pre grécky výrobný sektor upravený o sezónne vplyvy vzrástol v decembri na 50,2 bodu zo 48,1 bodu v novembri. To znamená návrat k rastu, nakoľko rast sektora od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Je to prvý rast od augusta 2014, pričom k výsledku prispela najmä produkcia, ktorá vzrástla prvýkrát za ostatný rok.

Na druhej strane, nové objednávky pokračovali v decembri v poklese. Klesli aj nové exportné objednávky, tempo poklesu však bolo najslabšie za 13 mesiacov. No podindex zamestnanosti zaznamenal po ôsmich mesiacoch poklesu mierny rast.

Tempo rastu inflácie v Nemecku sa v decembri nečakane spomalilo

Tempo rastu inflácie v Nemecku sa v decembri nečakane spomalilo. To signalizuje, že aj miera inflácie v celej eurozóne môže byť nižšia, ako ekonómovia predpovedajú, keďže Nemecko je najväčšou ekonomikou menového bloku. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Podľa údajov, ktoré dnes zverejnil spolkový štatistický úrad vo Wiesbadene, index spotrebiteľských cien v Nemecku v decembri vzrástol medziročne o 0,2 %. Tempo jeho rastu sa tak spomalilo po novembrovom zvýšení o 0,3 %, zatiaľ čo analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, naopak predpovedali, že sa v decembri zrýchli a dosiahne 0,4 %.

Ekonómovia pred dnešnými údajmi z Nemecka odhadovali, že tempo rastu inflácie v celej eurozóne sa v decembri zrýchli na 0,4 % z novembrových 0,2 %. Európsky štatistický úrad Eurostat zverejní správu o vývoji inflácie v eurozóne v utorok 5. januára.

Európska centrálna banka (ECB) tak môže po decembrových údajoch o vývoji spotrebiteľských cien čeliť výzve, aby ešte zvýšila balík stimulov na podporu ekonomiky. Rozhodnutie ECB, ktorá v decembri oznámila, že predĺži program tzv. kvantitatívneho uvoľňovania, sa pritom stretlo s nesúhlasom finančných trhov.

Ďalší pokles cien ropy však znižuje pravdepodobnosť, že inflácia v eurozóne v nasledujúcich mesiacoch naberie tempo. A hrozí, že sa nesplní prognóza ECB, ktorá očakáva zvýšenie miery inflácie v euroregióne v tomto roku na 1 % z vlaňajších 0,1 % a v nasledujúcom roku 2017 jej zrýchlenie na 1,6 %.

Nemecká Bundesbank dokonca predpovedala, že medziročná miera inflácie v krajine dosiahne na budúci rok cieľovú úroveň 2 %, pri ktorej ECB garantuje cenovú stabilitu.

Za celý rok 2015 dosiahla priemerná miera inflácie v Nemecku len 0,1 %.

Rast poľského výrobného sektora na konci vlaňajška stagnoval

Tempo rastu poľského výrobného sektora bolo na konci vlaňajška stabilné. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Index nákupných manažérov (PMI) pre poľský výrobný sektor zostal v decembri 2015 na 52,1 bodu, teda na rovnakej úrovni ako v novembri, uviedla spoločnosť Markit Economics. Index zostal nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej nárastu, už 15. mesiac po sebe.

Nárast produkcie vo výrobnom v sektore bol najprudší od júla 2015. Expanziu podporili nové objednávky a zníženie nevybavených objednávok.

Zamestnanosť v poľskom výrobnom sektore vyskočila v decembri na rekordné maximum už 29. mesiac po sebe.

Vstupné ceny v decembri klesli štvrtý mesiac po sebe a výstupné ceny sa znížili piaty mesiac.