Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Čína vyzvala Holandsko, aby nebránilo spolupráci v oblasti polovodičov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výzva z Pekingu prišla v reakcii na rozhodnutie holandskej vlády, ktorá v piatok (30. 6.) oznámila, že v záujme zaistenia národnej bezpečnosti rozšíri obmedzenia na vývoz.

Peking 2. júla (TASR) - Čína vyzvala Holandsko, aby nebránilo vzájomnej spolupráci v oblasti vyspelých technológií a nezneužívalo právomoci pri kontrole vývozu polovodičov. Čínske ministerstvo obchodu zároveň v sobotu (1. 7.) uviedlo, že obe krajiny vedú o sporných otázkach na rôznych úrovniach intenzívny dialóg. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Výzva z Pekingu prišla v reakcii na rozhodnutie holandskej vlády, ktorá v piatok (30. 6.) oznámila, že v záujme zaistenia národnej bezpečnosti rozšíri obmedzenia na vývoz. Ministerka obchodu Liesje Schreinemacherová uviedla, že cieľom opatrenia je zabezpečiť, aby sa technológie nedostali do rúk spoločností alebo organizácií, ktoré by ich v konečnom dôsledku mohli použiť proti Holandsku. Nové pravidlá sa začnú uplatňovať od 1. septembra.

K obmedzeniam Holandsko pristúpilo už v marci, teraz sa však sprísnili. Rozhodnutie najviac zasiahne holandskú spoločnosť ASML, kľúčového dodávateľa pre výrobcov polovodičov. V budúcnosti bude musieť spoločnosť dopredu žiadať o povolenie na vývoz niektorých zariadení, najmä DUV litografie potrebnej na výrobu čipov.

Na obmedzenie vývozu holandskej čipovej technológie do Číny tlačili najmä Spojené štáty. Obavy, že krajina by ju mohla použiť aj na vojenské účely, vyjadrili aj viaceré ďalšie západné krajiny.