Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Čína zastavila ďalšie clá na niektoré tovary z USA

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obe najväčšie ekonomiky sveta totiž v piatok (13. 12.) dosiahli prvú fázu obchodnej dohody.

Šanghaj 15. decembra (TASR) - Čína zastavila ďalšie clá na niektoré tovary z USA, ktoré plánovala zaviesť 15. decembra. Informovala o tom v nedeľu colná komisia Štátnej rady. Obe najväčšie ekonomiky sveta totiž v piatok (13. 12.) dosiahli prvú fázu obchodnej dohody.

Správy z rokovaní, fámy a úniky informácií už mesiace otriasali svetovými trhmi. V piatok však došlo konečne k prelomu. USA oznámili aj zníženie niektorých ciel na tovar z Číny výmenou za to, že Peking výrazne zvýši nákup amerických poľnohospodárskych výrobkov a iného tovaru.

Odvetné čínske clá mali začať platiť 15. decembra, teda v rovnaký deň ako pôvodne očakávané americké clá. Mali zasiahnuť širokú škálu amerických produktov, od kukurice a pšenice až po vozidlá a súčiastky z USA.

Ale čínske clá na tovar z USA, ktoré už boli zavedené, zostanú v platnosti, uviedla komisia vo svojom vyhlásení vydanom na webových stránkach príslušných ministerstiev vrátane čínskeho ministerstva financií.

„Čína dúfa, že na základe rovnosti a vzájomného rešpektu bude spolupracovať so Spojenými štátmi, aby vhodným spôsobom vyriešili hlavné záujmy každej zo strán a podporili stabilný rozvoj hospodárskych a obchodných vzťahov medzi USA a Čínou,“ dodala komisia.

Peking sa dohodol na dovoze dodatočného tovaru a služieb z USA v priebehu nasledujúcich dvoch rokov v hodnote najmenej 200 miliárd USD (178,99 miliardy eur) nad rámec hodnoty dovozu z USA v roku 2017, uviedli v piatok Spojené štáty.

Aj USA ponechali zatiaľ v platnosti už zavedené clá vo výške 25 % na čínsky tovar v hodnote 250 miliárd USD.

(1 EUR = 1,1174 USD)