Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Čína zaznamenala v júli nečakaný rast obchodného prebytku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vývoj v čínskom zahraničnom obchode ovplyvnil najmä export.

Peking 7. augusta (TASR) - Čína zaznamenala minulý mesiac zvýšenie obchodného prebytku na vyše 101 miliárd USD, čo predstavuje nový rekord. Pod lepší než očakávaný výsledok sa podpísal najmä export, ktorý sa zvýšil takmer o pätinu a zaznamenal najvýraznejší rast za posledných šesť mesiacov. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a serveru tradingeconomics, ktoré sa odvolali na nedeľňajšie údaje čínskej colnej správy.

Obchodný prebytok Číny dosiahol v júli rekordných 101,26 miliardy USD (98,95 miliardy eur), zatiaľ čo v júli minulého roka predstavoval 55,89 miliardy USD. V júni dosiahol 97,94 miliardy USD. Analytici očakávali medziročné zvýšenie obchodného prebytku, avšak výrazne miernejším tempom. Odhadovali, že prebytok zahraničného obchodu dosiahne 90 miliárd USD.

Vývoj v čínskom zahraničnom obchode ovplyvnil najmä export. Ten sa v júli zvýšil oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 18 %, čo znamená najvýraznejší rast od januára. Rástol aj dovoz, tempo rastu však dosiahlo iba 2,3 %, pričom analytici počítali s rastom o 3,7 %.

Mnohí analytici však očakávajú, že vývoz sa bude postupne spomaľovať, keďže globálna spotreba slabne. To naznačili tento týždeň zverejnené nepriaznivé údaje z viacerých veľkých ekonomík o vývoji aktivity vo výrobnom sektore.

Od začiatku roka dosiahol obchodný prebytok Číny 482,3 miliardy USD a politicky citlivý prebytok v obchode s USA 41,5 miliardy USD. Tento prebytok sa tak oproti júnu zvýšil iba minimálne, keď v júni dosiahol 41,4 miliardy USD.