Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čína zníži o polovicu dodatočné clá na niektoré produkty z USA

Centrálna banka v Číne Foto: TASR/AP

Čínske ministerstvo financií vo vyhlásení uviedlo, že zníženie ciel, ktoré boli zavedené 1. septembra 2019, nadobudne účinnosť 14. februára od 06.01 h SEČ.

Peking 6. februára (TASR) - Čína vo štvrtok vyhlásila, že po podpísaní prvej fázy obchodnej dohody, ktorá priniesla prímerie v jej obchodnom konflikte s USA, zníži o polovicu dodatočné clá na 1717 amerických produktov. Analytici odhadujú ich hodnotu na 75 miliárd USD (68,04 miliardy eur).

Čínske ministerstvo financií vo vyhlásení uviedlo, že zníženie ciel, ktoré boli zavedené 1. septembra 2019, nadobudne účinnosť 14. februára od 06.01 h SEČ.

K zníženiu ciel tak dôjde zhruba tri týždne po tom, ako obe krajiny podpísali prvú fázu obchodnej dohody vo Washingtone. Dohoda tiež zahŕňa záväzok Číny zvýšiť nákupy amerického tovaru a služieb v priebehu dvoch rokov o 200 miliárd USD výmenou za to, že USA tiež znížia niektoré clá na čínsky tovar.

Finančné trhy vnímajú pozitívne správu o znížení ciel, ktorá prichádza v čase, keď sa Peking snaží o zvýšenie dôvery investorov a podnikateľov v Čínu, keďže vypuknutie koronavírusu vyvoláva hlbokú neistotu v súvislosti s výhľadom čínskej ekonomiky.

Čínske ministerstvo financií vo vyhlásení uviedlo, že dodatočné clá na niektoré tovary sa znížia na 5 % z 10 %, zatiaľ čo mimoriadne clá na iné produkty zredukuje na 2,5 % z 5 %. Ministerstvo neuviedlo presnú hodnotu tovaru, ktorého sa rozhodnutie týka.

Čína dúfa, že dosiahne úplnú dohodu s USA, ktorá podporí rozvoj bilaterálneho obchodu a pomôže aj svetovému hospodárskemu rastu.

Niektorí analytici sa domnievajú, že Čína môže v snahe splniť svoje záväzky o nákupoch znížiť clá na napríklad na sójové bôby a ropu.

(1 EUR = 1,1023 USD)