Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Čína znova otvorila kľúčový terminál v prístave Ning-po Čou-šan

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jeho zatvorenie pre šírenie delta variantu nového koronavírusu ešte zhoršilo množstvo nevybavených zásielok a predĺžilo oneskorenie dodávok spôsobené pandémiou.

Peking 25. augusta (TASR) - Čína v stredu znova otvorila kľúčový terminál v treťom najrušnejšom nákladnom prístave na svete a druhom najväčšom v Číne. Jeho zatvorenie pre šírenie delta variantu nového koronavírusu ešte zhoršilo množstvo nevybavených zásielok a predĺžilo oneskorenie dodávok spôsobené pandémiou.

Prevádzka v prístave Ning-po Čou-šan sa zastavila pred dvoma týždňami, keď bol jeden z pracovníkov z terminálu Mej-šan pozitívne testovaný na nový koronavírus. Cez tento terminál prechádza pätina z celkového počtu kontajnerov v prístave. Po jeho zatvorení museli lode zamieriť do iných čínskych prístavov, ktoré následne čelili najhoršiemu preťaženiu za sedem rokov, informoval čínsky mediálny server Caixin tento týždeň.

Zatvorenie dôležitého terminálu ešte prehĺbilo problémy v už aj tak veľmi napätej globálnej prepravnej sieti, pričom stúpajúci dopyt spotrebiteľov na Západe v dôsledku pandémie zvyšuje tlak na čínskych vývozcov, ktorí čelia prísnej domácej kontrole koronavírusu.

Cez prístav Ning-po Čou-šan prešlo v roku 2020 takmer 1,2 miliardy ton tovaru. Úrady v Ning-po však v utorok (24. 8.) neskoro večer oznámili, že obmedzenia budú zrušené od stredajšieho rána.

Všetky jednotky v zóne musia komplexne odvádzať dobrú prácu v oblasti prevencie a kontroly epidémie, ako aj obnovenia práce a výroby,“ uvádza sa v oznámení, ktoré zverejnila štátna televízia CCTV.

Podniky by mali tiež uprednostniť nakladanie a vykladanie uviaznutých nákladných automobilov, dodáva sa v oznámení.

Čínski prístavní robotníci sú pravidelne testovaní na ochorenie COVID-19 a postihnutý pracovník bol plne zaočkovaný. Zostáva nejasné, ako sa nakazil vírusom.

Zatvorenie terminálu Mej-šan nasledovalo po uzavretí prístavu Jen-tchien v juhočínskom meste Šen-čen v máji po vypuknutí epidémie medzi zamestnancami.

Čína v ostatných týždňoch bojuje s delta variantom nového koronavírusu, ktorý je oveľa nákazlivejší, ale prísne obmedzenia a hromadné testovanie pomohli znížiť tempo rastu nových prípadov.