Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Čína zruší clá na austrálske vína

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Čína uvalila clá na austrálske víno v roku 2020 počas diplomatického sporu s Austráliou, ktorá v tom čase vyzývala na medzinárodné vyšetrovanie pôvodu ochorenia COVID-19.

Peking 28. marca (TASR) - Čínska vláda vo štvrtok oznámila, že zruší clá na austrálske vína, ktoré zaviedla pred viac ako tromi rokmi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Čína uvalila clá na austrálske víno v roku 2020 počas diplomatického sporu s Austráliou, ktorá v tom čase vyzývala na medzinárodné vyšetrovanie pôvodu ochorenia COVID-19. Clá sa vyšplhali nad 200 %, čo citeľne zasiahlo austrálskych vinárov, pre ktorých je Čína hlavným vývozným trhom. Rozhodnutie o zrušení ciel nadobudne účinnosť v piatok, oznámilo čínske ministerstvo obchodu.

Austrálska vláda krok čínskej strany privítala a uviedla, že clá boli zrušené v kritickom čase pre austrálsky vinársky priemysel. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že v záujme oboch krajín je spolupracovať na rozvoji zdravých bilaterálnych hospodárskych a obchodných vzťahov.

Clá v uplynulých rokoch zaťažovali vzťahy medzi Pekingom a Canberrou po tom, ako Čína v roku 2020 zaviedla obmedzenia na dovoz rôznych tovarov z Austrálie. Odhaduje sa, že clá stáli austrálsku ekonomiku približne 20 miliárd austrálskych dolárov (12,05 miliardy eur).

(1 EUR = 1,66 AUD)