Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Čína plánuje zvýšenie veku odchodu do dôchodku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom je rýchlostarnúca populácia, ktorá bude postupne stále viac zaťažovať štátny dôchodkový systém.



Peking 10. marca (TASR) - Čína plánuje zvýšenie veku odchodu do dôchodku. Dôvodom je rýchlostarnúca populácia, ktorá bude postupne stále viac zaťažovať štátny dôchodkový systém. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Čínsky minister ľudských zdrojov a sociálneho zabezpečenia Jin Wej-min dnes povedal, že vláda plánuje zvýšiť oficiálny vek odchodu do dôchodku, reformné opatrenia sa však budú realizovať postupne.

V súčasnosti je oficiálny vek odchodu do dôchodku v Číne stanovený pri mužoch na 60 rokov a pri ženách na 50 a 55 rokov. V prípade žien rozhoduje zamestnanie, pričom najskôr do dôchodku odchádzajú niektoré ženy pracujúce v robotníckych profesiách, zatiaľ čo vo veku 55 rokov odchádzajú do dôchodku ženy pracujúce vo verejnej správe.

Populácia v Číne však rýchlo starne. Podiel ľudí vo veku 60 a viac rokov by sa podľa ekonómov mal do roku 2050 zvýšiť na takmer 39 %, zatiaľ čo v súčasnosti tvorí táto veková kategória Číňanov okolo 15 %. Momentálne na jedného dôchodcu pracujú v Číne traja ľudia, tento pomer by sa však mal do roku 2050 výrazne znížiť a na jedného dôchodcu by malo pripadať len 1,3 pracujúceho. To podľa Jin Wej-mina výrazne zaťaží štátny dôchodkový systém, a preto je nevyhnutné vek odchodu do dôchodku v nasledujúcich rokoch zvýšiť.