Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Čína zvýši dovoz z USA na základe trhových princípov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Čínske spoločnosti budú dovážať americké poľnohospodárske výrobky podľa potrieb spotrebiteľov a vývoja dopytu.

Peking 19. januára (TASR) - Čína bude rokovať s americkými spoločnosťami a zvýši dovoz produktov z USA na základe trhových princípov. Vyhlásil to v nedeľu hovorca čínskej komisie pre národný rozvoj a reformy (NDRC) Meng Wej.

Spojené štáty americké poskytujú vysokú kvalitu dodávok v oblasti energetiky, priemyselného tovaru, poľnohospodárskych výrobkov, lekárskej starostlivosti a finančných služieb, uviedol Meng Wej na tlačovej konferencii.

Čína v priebehu dvoch rokov zvýši nákupy tovarov a služieb z USA o 200 miliárd USD (180,05 miliardy eur) výmenou za zníženie niektorých ciel v rámci prvej fázy obchodnej dohody, ktorú dve najväčšie ekonomiky sveta podpísali tento týždeň.

Čínsky vicepremiér Liou Che, ktorý 15. januára podpísal obchodnú dohodu s prezidentom USA Donaldom Trumpom, vyhlásil, že dohoda nebude mať vplyv na „záujmy tretích strán“. Ide zjavne o odkaz iným dodávateľom poľnohospodárskych produktov do Číny.

Čínske spoločnosti budú dovážať americké poľnohospodárske výrobky podľa potrieb spotrebiteľov a vývoja dopytu a ponuky na čínskom trhu, dodal vicepremiér.