Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Číňania chcú kúpiť spoločnosť Škoda Transportation

Škoda Foto: TASR

Škoda Transportation dosiahla vlani tržby na úrovni 18,3 miliardy Kč (676,68 milióna eur) a čistý zisk 588 miliónov Kč.

Praha 29. novembra (TASR) - Po týždňoch špekulácií čínska železničná spoločnosť CRRC prvýkrát oficiálne priznala, že rokuje o kúpe českého výrobcu vlakov a električiek Škoda Transportation. Ak by sa obchod uskutočnil, bol by to jeden z najväčších predajov strojárskej firmy v českej histórii. Informoval o tom server iHNed.cz.

CRRC, ktorá je najväčším výrobcom vlakov na svete, sa o Škodu Transportation zaujíma najmä preto, že jej kúpa by Číňanom otvorila dvere na európsky trh. Vlaky čínskej firmy sa síce majú objaviť za dva až tri roky aj v Česku (tri súpravy si od CRRC objednal Leo Express), zisk Škody Transportation, najväčšieho výrobcu vlakov v strednej Európe, by ale pre Číňanov znamenal výrazne väčší prienik do Európy.

Škoda Transportation dosiahla vlani tržby na úrovni 18,3 miliardy Kč (676,68 milióna eur) a čistý zisk 588 miliónov Kč. Najväčším biznisom Škody sú v súčasnosti električky. Firma za ne vlani utŕžila 6,2 miliardy Kč. Len za posledné tri roky plzenský závod vyrobil 263 električiek, väčšina (161) smerovala do zahraničia. Najväčším odberateľom je stále Praha, nasledujú Turecko, Slovensko a Maďarsko. Električky sa s úpravami vyrábajú v licencii aj v Číne, kde by ich malo vzniknúť niekoľko stoviek. Ďalšie električky bude firma vyrábať vo Fínsku pre Helsinki a dôležitý kontrakt získala v nemeckom Chemnitzi.