Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Čínska banka ponechala hlavné úrokové sadzby na nezmenenej úrovni

Centrálna banka v Číne Foto: TASR/AP

Z 23 analytikov v rýchlom prieskume agentúry Reuters 21 počítalo s ponechaním sadzieb na nezmenenej úrovni.

Peking 22. novembra (TASR) - Čínska centrálna banka ponechala kľúčové úrokové sadzby na nezmenenej úrovni, už 19. mesiac po sebe. Potvrdila tak očakávania trhov.

Čínska ľudová banka oznámila, že jednoročná základná sadzba na úvery (loan prime rate, LPR) zostáva na úrovni 3,85 % a päťročná LPR na úrovni 4,65 %. Tieto úrokové sadzby naposledy znížila v apríli minulého roka, pričom jednoročnú LPR skresala o 20 bázických bodov a päťročnú o 10 bázických bodov.

Sadzby sú mesačne fixované na základe návrhov 18 bánk, aj keď Peking má vplyv na ich stanovenie. Tieto sadzby nahradili tradičnú kľúčovú úrokovú sadzbu centrálnej banky v auguste 2019. Trhy s rozhodnutím centrálnej banky ponechať kľúčové úrokové sadzby na pôvodnej úrovni počítali, keďže vychádzali z jej skoršieho rozhodnutia v tomto mesiaci nemeniť sadzbu na strednodobé úvery.

Z 23 analytikov v rýchlom prieskume agentúry Reuters 21 počítalo s ponechaním sadzieb na nezmenenej úrovni. Iba dvaja očakávali zníženie, aj to iba v prípade jednoročnej LPR. Čo sa týka 5-ročnej LPR, ktorá ovplyvňuje ceny nehnuteľností, ani jeden nepredpokladal, že by ju banka menila.