Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čínska centrálna banka nezmenila úrokové sadzby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa ekonómov ING sa rastové vyhliadky Číny nezmenili, reformy týkajúce sa realitných developerov a fintech firiem však zvýšili riziko zlých úverov.

Peking 20. júla (TASR) - Čínska centrálna banka v súlade s očakávaniami nezmenila svoje hlavné úrokové sadzby po tom, čo minulý týždeň znížila povinné bankové rezervy.

People's Bank of China (PBOC) v utorok ponechala jednoročnú základnú sadzbu na úvery (loan prime rate, LPR) na 3,85 % a päťročnú LPR na 4,65 %. Tieto sadzby PBOC naposledy znižovala minulý rok v apríli, vtedy jednoročná sadzba klesla o 20 bázických bodov a päťročná o 10 bázických bodov.

Trh s rozhodnutím počítal, keďže PBOC už skôr tento mesiac nemenila sadzbu na strednodobé úvery (MLF), ktorá tiež signalizuje vývoj sadzieb LPR.

Sadzby LPR sa fixujú mesačne na základe návrhov 18 bánk, aj keď Peking má vplyv na ich stanovenie. Tieto nové sadzby nahradili tradičnú kľúčovú sadzbu PBOC v auguste 2019.

Podľa ekonómov ING sa rastové vyhliadky Číny nezmenili, reformy týkajúce sa realitných developerov a fintech firiem však zvýšili riziko zlých úverov. PBOC minulý týždeň nečakane znížila povinné rezervy o 0,5 percentuálneho bodu, aby podporila úverovanie a rast ekonomiky.