Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Čínska centrálna banka sa snaží oživiť ekonomiku pumpovaním peňazí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Celkovo napumpovala do domáceho bankového systému okolo 7,65 miliardy eur.

Peking 18. januára (TASR) - Čínska centrálna banka (People's Bank of China, PBOC) sa snaží oživiť ochladzujúcu sa ekonomiku pumpovaním peňazí do finančného systému. Informovala o tom agentúra Reuters.

PBOC celkovo napumpovala do domáceho bankového systému 55 miliárd CNY (okolo 7,65 miliardy eur), uviedla dnes centrálna banka. Na tento účel využila program poskytovania krátkodobej likvidity (SLO) zavedený v roku 2013. Tieto krátkodobé úvery majú trvanie tri dni a finančné inštitúty musia za ne zaplatiť úrok vo výške 2,1 %.

Čínske banky poskytli v decembri 2015 menej úverov, čo zvýšilo obavy zo spomaľovania druhej najväčšej svetovej ekonomiky, ktoré spôsobili turbulencie na burzách po celom svete. Preto sa netrpezlivo očakáva správa o vývoji čínskeho hrubého domáceho produktu (HDP), ktorá bude zverejnená v utorok (19. 1.).

Investujú do železníc

Čína chce podľa mediálnych správ v tomto roku investovať v prepočte vyše 100 miliárd eur do rozvoja železničnej siete. Informovala o tom agentúra Reuters.

Štátne železnice China Railway Corp. počítajú v roku 2016 s nárastom cestujúcich o 10 % a so zvýšením objemu prepraveného nákladu o 2 %, povedal pre Shanghai Securities News šéf železníc Šeng Kuang-cu. Preto je nutný rozvoj infraštruktúry, na ktorý by sa malo vynaložiť 800 miliárd CNY (111,3 miliardy eur). V roku 2015 železnice investovali takmer 824 miliárd CNY, pričom rozšírili železničnú sieť o 9531 kilometrov (km), z toho pripadalo 3306 km na vysokorýchlostnú trať.

China Railway sa tiež chcú uchádzať o projekty v zahraničí, napríklad o budovanie vysokorýchlostných tratí. Spoločnosť má záujem o výstavbu trate medzi Moskvou a Kazaňou a Kuala Lumpur a Singapurom.