Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Čínska centrálna banka znížila povinné rezervy bánk

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Druhá najväčšia svetová ekonomika sa v októbri výrazne spomalila a aktuálne rýchle šírenie ochorenia COVID-19 prehĺbilo obavy týkajúce sa expanzie v poslednom štvrťroku 2022.

Peking 25. novembra (TASR) - Čína znižuje povinné rezervy bánk. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Čínska centrálna banka druhýkrát v tomto roku skresala objem hotovosti, ktoré musia banky držať v rezerve, čím uvoľní dlhodobú likviditu v objeme okolo 500 miliárd CNY (67,17 miliardy eur), ktorá by mala podporiť spomaľujúcu sa ekonomiku.

People's Bank of China (PBOC) uviedla, že s platnosťou od 5. decembra znižuje povinné minimálne rezervy (RRR) pre všetky banky o 25 bázických bodov. PBOC znížila povinné rezervy rovnako o 25 bázických bodov v apríli.

Druhá najväčšia svetová ekonomika sa v októbri výrazne spomalila a aktuálne rýchle šírenie ochorenia COVID-19 prehĺbilo obavy týkajúce sa expanzie v poslednom štvrťroku 2022. Negatívny vplyv na čínsku ekonomiku má tiež realitná kríza a pokles globálneho dopytu po čínskych tovaroch.

(1 EUR = 7,4442 CNY)