Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Čínska ekonomika minulý štvrťrok pravdepodobne klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na prieskume sa v minulom štvrťroku zúčastnilo 4354 podnikov.

Peking 2. januára (TASR) - Čínska ekonomika vo 4. štvrťroku 2022 pravdepodobne klesla, keďže jej výrobný sektor, sektor služieb aj nehnuteľností sa oslabili pre obmedzenia spojené s ochorením COVID-19. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg, ktorá sa odvoláva na údaje o ziskoch, tržbách a zamestnanosti v posledných troch mesiacoch 2022 a výsledky prieskumu spoločnosti China Beige Book International (CBBI).

Na prieskume sa v minulom štvrťroku zúčastnilo 4354 podnikov. Podľa CBBI ukazovatele zo sektora nehnuteľností vrátane transakcií a cien klesli blízko k historickým minimám.

Údaje z prieskumu naznačujú, že hrubý domáci produkt (HDP) Číny sa vo 4. štvrťroku v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka v reálnych hodnotách pravdepodobne znížil. A za celý rok 2022 vzrástol len o 2 %, uviedla vo svojej správe CBBI, poskytovateľ nezávislých ekonomických údajov.

Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, predpovedajú Číne za celý rok 2022 hospodársky rast o 3 %.

"Vzhľadom na pokračujúcu vlnu ochorenia COVID-19, pokles investícií na najnižšiu úroveň za 10 štvrťrokov aj ďalšie znižovanie nových objednávok je zmysluplné oživenie v 1. štvrťroku 2023 čoraz menej reálne," povedal Derek Scissors, hlavný ekonóm CBBI.

Náhle zrušenie blokád v Číne začiatkom decembra podnietilo prudký nárast infekcií v celej krajine, čo pridalo ďalšiu neistotu k výhľadu ekonomiky.

Rýchlejšie opätovné otvorenie ekonomiky, ako sa očakávalo, znamená, že šírenie infekcie pravdepodobne naruší v 1. štvrťroku ekonomickú aktivitu, hoci niektorí ekonómovia počítajú tiež s možnosťou rýchlejšieho zotavenia, keď vlny infekcií vyvrcholia.

Prieskum CBBI odhalil, že podniky zápasia s problémami. Firmy získali 46 % úverov od nebankových subjektov v posledných troch mesiacoch roka 2022, čo je nárast z 33 % v 3. štvrťroku. Rast tzv. tieňového bankovníctva zároveň naznačuje, že firmy majú problémy s kvalifikáciou pre bankové úvery, pričom náklady na pôžičky sa podľa správy CBBI vyšplhali na najvyššie hodnoty za viac ako desať rokov.