Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čínska ekonomika podľa poradcu kabinetu vzrastie o 5,5 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Li Jang, bývalý viceprezident Čínskej akadémie sociálnych vied, špičkového vládneho think-tanku, dodal, že Čína má politický priestor na podporu ekonomiky.

Peking 21. januára (TASR) - Čína bude schopná dosiahnuť v roku 2022 hospodársky rast na úrovni približne 5,5 %. Vyhlásil to v piatok poradca vlády a bývalý štátny tajomník ministerstva financií Ču Kuang-jao. Jeho prognóza je optimistickejšia než odhady analytikov, ktorí pripomínajú, že najnovšie údaje poukazujú na spomaľovanie hospodárskeho rastu.

Druhá najväčšia svetová ekonomika začala v priebehu minulého roka strácať dynamiku a čelí viacerým protivetrom, keďže pokles v sektore nehnuteľností poškodzuje investície. Snaha Číny obmedziť šírenie vysoko nákazlivého variantu omikron nového koronavírusu tiež brzdí spotrebu.

To podnietilo politikov, aby zaviedli celý rad podporných opatrení vrátane zníženia úrokových sadzieb centrálnej banky.

Prognóza Ču Kuang-jaa je optimistickejšia ako odhady súkromných ekonómov. Analytici v prieskume, ktorý bol uverejnený 13. januára, predpovedali, že čínska ekonomika v roku 2022 vzrastie o 5,2 %.

Vláda predstaví cieľ rastu na rok 2022 na otvorení výročnej schôdze parlamentu začiatkom marca.

"Som si istý, že ekonomický rast Číny bude v roku 2022 okolo 5,5 %," povedal Ču Kuang-jao na brífingu pre médiá a dodal, že potenciálna miera ekonomického rastu sa odhaduje na 5 až 6 %.

Li Jang, bývalý viceprezident Čínskej akadémie sociálnych vied, špičkového vládneho think-tanku, dodal, že Čína má politický priestor na podporu ekonomiky.

Čína bola v roku 2021 zdržanlivá, pokiaľ ide o menovú politiku a fiškálnu politiku, pričom si nechala určitý priestor na tento rok, vyhlásil Li Jang na brífingu, ktorý zorganizovala informačná kancelária čínskej štátnej rady.

Vo štvrtok (20. 1.) premiér Li Kche-čchiang povedal, že Čína prijme „praktickejšie a konkrétnejšie opatrenia“ na zvýšenie efektívneho dopytu a stabilizáciu očakávaní trhu.

Čínska ekonomika v roku 2021 vzrástla o 8,1 %, najrýchlejšie za uplynulé desaťročie, čiastočne pre nízky porovnávací základ z roku 2020, keď ekonomikou otriasla pandémia ochorenia COVID-19. Pohodlne tak prekonala oficiálny cieľ hospodárskeho rastu „nad úrovňou 6 %".

Čínski politici sa vlani zamerali na obmedzovanie rizík spojených s nehnuteľnosťami a dlhmi, čo zhoršilo spomaľovanie ekonomiky. Najnovšie však svoje postoje zmiernili, aby nepodporili stratu pracovných miest pred kľúčovým zjazdom Komunistickej strany koncom tohto roka.