Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Čínska ekonomika sa v 2.kvartáli oživí, očakáva čínska centrálna banka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vláda počíta s tým, že HDP tento rok stúpne približne o 5 %. Tempo rastu v 1. kvartáli dosiahlo 4,5 % a prekonalo očakávania.

Peking 10. júna (TASR) - Čínska ekonomika sa v 2. kvartáli oživí, predpokladá guvernér čínskej centrálnej banky (PBOC) I Kang. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Medziročné tempo rastu druhej najväčšej svetovej ekonomiky bude v 2. kvartáli relatívne vysoké, uviedol šéf centrálnej banky. Dôvodom je predovšetkým nízka báza pre porovnanie z minulého roka. I Kang tiež počíta so zrýchlením inflácie v druhej polovici roka, pričom do decembra by sa mala dostať nad 1 %.

Rastúce úrokové sadzby a inflácia stláčajú dopyt v Spojených štátoch a Európe, čo má negatívny vplyv aj na vývoj cien v Číne. Index spotrebiteľských cien v máji medziročne stúpol len o 0,2 % a Index cien výrobcov padol o 4,6 %. To tiež signalizuje ochladzovanie čínskej ekonomiky. Niektorí analytici preto predpovedali, že PBOC by mohla začať znižovať kľúčové sadzby.

"Očakáva sa, že medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) v druhom štvrťroku bude relatívne vysoký, predovšetkým v dôsledku bázických efektov. Predpokladáme, že index spotrebiteľských cien sa v druhej polovici roka postupne zvýši a do decembra sa dostane nad 1 %," citovala PBOC vo vyhlásení slová svojho guvernéra.

Zotavovanie čínskej ekonomiky brzdí po uvoľnení pandemických reštrikcií pokles vývozu, vysoká nezamestnanosť mladých ľudí, problémy realitného sektora a slabý domáci dopyt. I Kang je však presvedčený, že Čína dokáže splniť svoje rastové ciele.

Vláda počíta s tým, že HDP tento rok stúpne približne o 5 %. Tempo rastu v 1. kvartáli dosiahlo 4,5 % a prekonalo očakávania.

PBOC bude naďalej uplatňovať obozretnú menovú politiku, zintenzívni proticyklické korekcie, bude pokračovať v podpore reálnej ekonomiky a ochrane finančnej stability, uvádza sa vo vyhlásení centrálnej banky.