Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Čínska ekonomika zaznamenala v 3. kvartáli najslabší rast za rok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ekonómovia počítajú s nepriaznivým vývojom ekonomiky Číny aj v nasledujúcom období a v súvislosti s tým predpokladajú ďalšie kroky čínskej vlády na zrýchlenie tempa rastu.

Peking 18. októbra (TASR) - Rast čínskej ekonomiky dosiahol v 3. štvrťroku menej než 5 %, čo predstavuje najslabší rast za posledný rok. Vývoj čínskeho hospodárstva výrazne ovplyvnila kombinácia viacerých nepriaznivých faktorov, keď ekonomika súbežne zápasila s problémami v dodávateľských reťazcoch, otrasmi na realitnom trhu a energetickou krízou.

Čínsky štatistický úrad v pondelok oznámil, že hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol v 3. štvrťroku medziročne o 4,9 %. To je najslabšie tempo rastu od 3. štvrťroka 2020, v ktorom ekonomika zaznamenala rast na rovnakej úrovni.

Vývoj čínskeho hospodárstva je zároveň horší, než očakávali trhy, ktoré počítali s rastom o 5,2 %. Na porovnanie, v 2. kvartáli dosiahol rast čínskej ekonomiky 7,9 % a v prvých troch mesiacoch tohto roka rekordných 18,3 %. Aj v poslednom kvartáli minulého roka bol vývoj omnoho lepší, keď HDP vzrástol o 6,5 %.

Ekonómovia počítajú s nepriaznivým vývojom ekonomiky Číny aj v nasledujúcom období a v súvislosti s tým predpokladajú ďalšie kroky čínskej vlády na zrýchlenie tempa rastu. "Vzhľadom na nepriaznivé rastové údaje, s ktorými počítame v nasledujúcich mesiacoch, očakávame, že politici pristúpia k ďalším krokom na podporu ekonomiky, ako je zabezpečenie dostatočnej likvidity na medzibankovom trhu, urýchlenie rozvoja infraštruktúry a čiastočné zmiernenie opatrení v úverovej a realitnej oblasti," povedal Louis Kuijs, šéf oddelenia ázijských ekonomík v spoločnosti Oxford Economics.

Aj v medzikvartálnom porovnaní sa tempo rastu čínskej ekonomiky v 3. štvrťroku výrazne spomalilo. HDP upravený o sezónne vplyvy vzrástol v 3. štvrťroku o 0,2 %, zatiaľ čo ekonómovia počítali s rastom o 0,5 %.

V tomto prípade to bol najhorší vývoj ekonomiky od 1. štvrťroka minulého roka, v ktorom sa HDP v dôsledku nástupu koronakrízy prepadol o 9,3 %. V 2. štvrťroku tohto roka dosiahol rast po revízii smerom nadol 1,2 %. Štatistici pôvodne udávali medzištvrťročný rast za 2. kvartál na úrovni 1,3 %.