Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Čínska inflácia bola v októbri najvyššia za takmer 8 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Negatívny vplyv na veľkoobchodné ceny má obchodná vojna s USA.

Peking 10. novembra (TASR) - Čínska inflácia sa v októbri zrýchlila a bola najvyššia za takmer 8 rokov. Jej motorom bol prudký nárast cien bravčového mäsa spôsobený africkým morom ošípaných.

Index spotrebiteľských cien v októbri medziročne vyskočil o 3,8 % po zvýšení o 3 % v septembri, uviedol to v sobotu (9. 11.) čínsky štatistický úrad. Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien bolo v októbri najvyššie od januára 2012. Analytici počítali so zrýchlením inflácie len na 3,4 %.

Ceny bravčového mäsa sa počas uplynulého roka podľa štatistikov viac než zdvojnásobili. Nákaza afrického moru ošípaných prepukla vlani v auguste. Zdraženie bravčového tiež spôsobilo nárast cien ostatného mäsa vrátane hovädzieho a kuracieho, ale aj vajec.

Prudké zdraženie viedlo k tomu, že vláda intervenuje a prijíma opatrenia na stabilizáciu cien a zabezpečenie dodávok. "Čínski lídri sa boja inflácie," uviedla pekinská poradenská firma Trivium China. Dodala, že zvýšenie cien bolo jednou z dôležitých príčin protestov v roku 1989 na námestí Tchien-an-men. Inflácia vtedy vyskočila na 18,25 %.

Naopak, ceny čínskych výrobcov zaznamenali v októbri najvýraznejší pokles za viac než 3 roky, pričom sa znížili už šiesty mesiac po sebe. Negatívny vplyv na veľkoobchodné ceny má obchodná vojna s USA.

Index cien výrobcov v októbri medziročne padol o 1,6 % po znížení o 1,2 % v septembri, ako uviedol čínsky štatistický úrad. Analytici prognózovali pokles o 1,5 %.