Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Čínske banky poskytli v apríli nižší objem úverov, než sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Centrálna banka totiž postupne obmedzuje stimuly zavedené po nástupe pandémie nového koronavírusu s cieľom zmierniť dlh a finančné riziká v niektorých citlivých oblastiach ekonomiky.

Peking 12. mája (TASR) - Objem úverov, ktoré minulý mesiac poskytli čínske banky, zaznamenal v porovnaní s marcom výrazný pokles a nižší bol aj v porovnaní s očakávaniami. Centrálna banka totiž postupne obmedzuje stimuly zavedené po nástupe pandémie nového koronavírusu s cieľom zmierniť dlh a finančné riziká v niektorých citlivých oblastiach ekonomiky.

Druhá najväčšia ekonomika sveta vzrástla v 1. štvrťroku o rekordných 18,3 % a zotavila sa tak z minuloročného šoku spôsobeného rozšírením ochorenia COVID-19. Ekonomiku potiahla najmä domáca spotreba, ale aj rastúci export a pokračujúca podpora vlády firmám, najmä menším, ktoré pandémia zasiahla najviac.

Výsledkom podpory bol rekordný objem úverov zo strany bánk, ako v minulom roku, tak aj v januári tohto roka, v ktorom dosiahol v prepočte takmer 460 miliárd eur. V reakcii na tento vývoj regulačné úrady podľa agentúry Reuters vyzvali banky, aby objem úverov obmedzili a pomohli tak zabrániť riziku špekulatívnych bublín vo finančnom a realitnom sektore.

Banky začali pôžičky postupne obmedzovať a ako v stredu uviedla čínska centrálna banka, v apríli poskytli nové úvery v hodnote 1,47 bilióna jüanov (188,03 miliardy eur). To je výrazne menej než v marci, v ktorom poskytli úvery za 2,73 bilióna jüanov, ako aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov. Tí počítali s poklesom hodnoty pôžičiek na 1,6 bilióna jüanov.

Objem poskytnutých úverov bol v apríli nižší aj v porovnaní s aprílom minulého roka. V danom mesiaci poskytli čínske banky pôžičky v celkovej hodnote 1,7 bilióna jüanov.

(1 EUR = 7,8177 CNY)