Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Čínske banky poskytli vlani rekordný objem úverov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prispel k tomu aj december, v ktorom banky poskytli nové úvery za vyše 1,4 bilióna jüanov.

Peking 10. januára (TASR) - Čínske banky poskytli v minulom roku úvery za viac než 21 biliónov jüanov, čo predstavuje nový rekord. Prispel k tomu aj posledný mesiac roka, v ktorom napriek očakávaniam poklesu objem nových úverov vzrástol. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje čínskej centrálnej banky.

Ľudová banka Číny v utorok uviedla, že v roku 2022 poskytli čínske komerčné banky úvery celkovo za 21,31 bilióna jüanov (2,94 bilióna eur). To znamená nový rekord, ktorým bol objem nových úverov prekonaný oproti predchádzajúcemu rekordu z roku 2021 o 1,36 bilióna jüanov.

Prispel k tomu aj december, v ktorom banky poskytli nové úvery za vyše 1,4 bilióna jüanov. Analytici oslovení agentúrou Reuters pritom očakávali, že objem pôžičiek v poslednom mesiaci roka klesne z novembrových 1,21 bilióna na 1,1 bilióna jüanov, pričom vychádzali z výrazného rastu počtu ochorení na COVID-19 v tomto období. Decembrový objem pôžičiek bol vyšší aj v medziročnom porovnaní, keď v decembri 2021 poskytli čínske banky pôžičky za 1,13 bilióna jüanov.

Rástli najmä firemné úvery. Tie banky poskytli za 1,26 bilióna jüanov, čo v porovnaní s novembrom znamená rast o vyše 376 miliárd jüanov. Na druhej strane, objem úverov pre domácnosti klesol z 262,7 miliardy v novembri na 175,3 miliardy jüanov, dodala centrálna banka.

(1 EUR = 7,2546 CNY)