Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Čínske technologické akcie kótované v Hongkongu sa prudko oživili

Archívne foto. Foto: TASR/AP

Výpredaj spustilo sprísňovanie regulácie v Číne. Peking v rýchlom tempe prijímal nové pravidlá, za ktorými nasledovali tresty a vyšetrovania.

Kanton 24. augusta (TASR) - Čínske technologické akcie kótované v Hongkongu sa v utorok prudko oživili. Investori majú totiž o niečo jasnejšie o regulačných vyhliadkach a nakupovali tituly, ktoré sa v posledných mesiacoch dostali po výrazný tlak. Ďalším pozitívnym faktorom boli dobré hospodárske výsledky čínskych technologických gigantov.

Hang Seng Tech Index, ktorý sleduje 30 najväčších technologických firiem kótovaných na hongkonskej burze, stúpol o 6 %. Hlavný index Hang Seng si polepšil o 2 %.

Akcie Tencentu vyskočili o 7 %, akcie Meituan o 12 a hongkonské akcie Alibaby o 7 %. Akcie internetového obchodu JD.com vzrástli o 13 %. Jeho výsledky za 2. kvartál totiž prekonali očakávania trhu.

Hang Seng nabitý technologickými titulmi sa minulý týždeň dostal do medvedieho pásma, keď v porovnaní so svojím maximom z polovice februára stratil viac než 20 %. Odvtedy sa mierne zotavil, ale stále sa nachádza o 18 % nižšie v porovnaní s februárom. Medzitým trhová kapitalizácia čínskych technologických gigantov padla o miliardy dolárov.

Výpredaj spustilo sprísňovanie regulácie v Číne. Peking v rýchlom tempe prijímal nové pravidlá, za ktorými nasledovali tresty a vyšetrovania.

Niektorí investori sa aktuálne zrejme snažia využiť prudký pokles cien akcií, ktorý považujú za šancu na výhodný nákup.